Vrouwelijke studentes werven meer dan 150 aanmeldingen voor Stichting Matchis

Foto: Studentenvereniging U.V.S.V./N.V.V.S.U.

Tijdens de Week van het Donorregister (voorheen Nationale Donorweek), van 21 tot 28 oktober 2019, heeft de U.V.S.V./N.V.V.S.U. haar leden en Utrechtse studenten geïnformeerd over de mogelijkheid om stamceldonor te worden. Voor patiënten, met leukemie of een andere kwaadaardige bloedziekte, die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, betekent een passende donor een laatste kans op leven. Zij hebben afgelopen week meer dan 150 aanmeldingen geregistreerd voor Stichting Matchis.

De afgelopen jaren is het aantal stamceldonoren fors gestegen: van ongeveer 50.000 in 2014 naar ruim 300.000 op dit moment. Donor worden kan door het invullen van een online registratieformulier en het afstaan van wangslijm met drie wattenstaafjes die in het registratiesetje zijn bijgesloten. Zodra dit retour ontvangen is, komt de nieuwe donor gepseudonimiseerd in het wereldwijde databestand van stamceldonoren. Wanneer zich een patiënt aandient die matcht met een donor in het bestand, wordt de donor opgeroepen om stamcellen te doneren. De kans op een match tussen patiënt en donor is zeer klein, daarom is het van groot belang dat nóg meer donoren zich aanmelden.
“Wij merkten dat er onder onze meer dan 1400 leden veel onwetendheid en vragen bestaan over dit onderwerp. Daarnaast hebben wij ook anderen studenten uit de stad hier meer informatie over verschaft”, aldus Manon Arslanagic, Praeses van het Bestuur van de U.V.S.V./N.V.V.S.U.
“Om de drempel te verlagen om stamceldonor te worden, wordt er informatie gegeven op de vereniging, onder meer door een lezing van een ex-patiënt. De verlaging van de drempel heeft gewerkt. Wij hebben drie dagen in de hal van onze vereniging gestaan. Er hing een vlag uit en er is een banner opgehangen, om aandacht te trekken bij alle voorbijgangers van de Drift. Dit heeft gewerkt. Wij kunnen met trots zeggen dat wij meer dan 150 donoren hebben kunnen registreren. Omdat de genezingskans voor de patiënt toeneemt als de stamcellen van een jonge donor komen, zijn Utrechtse studenten een belangrijke doelgroep voor Stichting Matchis. Vanwege het succes van deze actie wordt Stichting Matchis hét primaire goede doel van onze vereniging. Dit betekent dat wij het hele verenigingsjaar ons zullen inzetten voor Stichting Matchis. Hier zijn wij enorm trots op.”
Stichting Matchis zorgt ervoor dat patiënten met leukemie of een andere ernstige bloedaandoening die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk de best passende donor krijgen.

Cookieinstellingen