HoloMoves laat patiënten op UMC Utrecht bewegen

Foto: UMC Utrecht

Karin Valkenet, projectleider UMC Utrecht in Beweging, doet onderzoek naar manieren om patiënten te stimuleren om meer te bewegen. Vorig jaar kwam zij in contact met een fysiotherapeut die al jaren actief is op het gebied van beweeggames. Samen ontwikkelden zij modules via de Augmented Reality (AR)-bril. Met deze bril zien patiënten 3D-animaties en moeten ze bewegen om een spel te spelen. “Als patiënten meer bewegen, herstellen ze sneller, liggen ze korter in het ziekenhuis en lopen ze minder risico op complicaties.”

Tijdens een opname in een ziekenhuis meldt een patiënt zich op de afdeling, trekt zijn pyjama aan en gaat op bed liggen. Eigenlijk is dat gek. “Zo ga je in het ziekenhuis dus eigenlijk achteruit, terwijl je er beter moet worden,” vertelt Karin. “Spiermassa verdwijnt als sneeuw voor de zon en de kans op complicaties neemt toe. Met HoloMoves brengen we daar verandering in.”
Een patiënt krijgt een Augmented Reality (AR)-bril te leen van een verpleegkundige of fysiotherapeut. Deze bril projecteert hologrammen rondom deze patiënt. Joep Janssen, betrokken fysiotherapeut, vertelt: “Ten eerste om de patiënt te informeren over het belang van bewegen. Ten tweede om hen daadwerkelijk te laten bewegen. Beweging is namelijk van ‘vitaal’ belang om allerlei complicaties te voorkomen. Door het aanbieden van aantrekkelijke games ervaren patiënten bewegen als leuk en blijven zij meer therapietrouw.”
Enkele patiënten maakten tot nu toe gebruik van deze vorm van activeren in de testfase. Kinderen kunnen bijvoorbeeld virtuele ballonnen leegprikken. Voor ouderen zijn er andere passende spelletjes bedacht. “Dit is veel leuker dan de andere oefeningen die ik moet doen in mijn revalidatie,” vertelt een 10-jarige patiënt. Zo zorgt HoloMoves ervoor dat een saaie patiëntkamer verandert in een virtuele speeltuin.
Bewegen is goed, zelfs als je in het ziekenhuis bent opgenomen. “In beweging blijven tijdens de opname houdt je conditie op niveau en je spieren sterker. Hierdoor raak je minder afhankelijk van de zorg van anderen, is de kans op complicaties kleiner en kan je sneller weer naar huis,” vertelt Karin. “Ondanks dat iedereen het belang ziet van bewegen, brengen patiënten in het ziekenhuis echter gemiddeld 60-90% van de dag liggend of zittend door zonder dat daar een medische noodzaak voor is.” Op termijn moet deze manier van activeren voor alle patiënten, jong tot oud, beschikbaar zijn.
Het team van bedenkers, fysiotherapeut Joep Janssen, onderzoeker Karin Valkenet en ict’er Tom Mensink viel eind november 2018 in de prijzen. Zij sleepten de Ureka Mega Challenge prijs in de wacht, een interne wedstrijd om innovatie te stimuleren. Het prijzengeld van €50.000 geeft het team de mogelijkheid te versnellen. Zij zijn nu bezig met het aantrekken van gamedesigners. Dit voorjaar start na enkele experimenten de eerste pilot op de afdeling Cardiologie van het UMC Utrecht.

Cookieinstellingen