Spel van HKU-studenten genomineerd voor medische communicatieprijs

Foto: HKU

Mede door HKU-studenten is een spel ontwikkeld waarmee jonge patiënten bij de afdeling kinderpsychiatrie van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht zich voorbereiden op hun opname. Daarmee ontdekken ze spelenderwijs wat hen te wachten staat. Dit spel is genomineerd voor de patiëntcommunicatieprijs van het gerenommeerde vakblad Medisch Contact.

Kinderen die op het punt staan behandeld te worden, weten vaak niet wat ze allemaal gaan meemaken, waarom en hoelang dat allemaal duurt. Dit spel helpt hen bij het wegnemen van die onzekerheid.
Het heeft de vorm van een multomap met bijbehorende kaarten. Kinderen van 6 tot 12 vullen de map tijdens het behandeltraject met gekleurde bladen met tekeningen en opdrachten die hen aanspreken: niet te lastig, niet te kinderachtig. De eerste opdrachten vullen ze thuis al in en zo start de expeditie, zoals het spel is genoemd.
Op gezette tijden (zoals opname of bij het omschrijven van een leerdoel) krijgen de kinderen een nieuw blad en een kaartje waar zij of mensen uit de omgeving iets op invullen. Zo vullen ze het verzamelboek samen steeds verder.
Het spel is nu enkele maanden in gebruik en de meeste ervaringen zijn positief: zo kijken de kinderen minder op tegen de start van de behandeling.
Als voorbeeld van innovatieve patiëntcommunicatie is dit spel nu één van de vijf genomineerden voor de Communicatieprijs 2018 van vakblad Medisch Contact. Stemmen kan tot 20 januari en doe je hier.
Op 24 januari reikt Medisch Contact samen met de Stichting Voorlichting Patiënten (SVP) de prijs uit. Dit gebeurt in congres- en vergadercentrum Domus Medica in Utrecht.

Cookieinstellingen