GGD Utrecht lanceert app ‘Beweegwijzer’

Foto: GGD Regio Utrecht

Onlangs is de web-app ‘Beweegwijzer‘ gelanceerd. De Beweegwijzer is een laagdrempelige app die in opdracht van GGD regio Utrecht is ontwikkeld met als doel het aantal minuten lichaamsbeweging per week van basisschoolleerlingen in kaart te brengen.

Veel kinderen in Nederland bewegen minder dan nodig is voor een goede lichamelijke, motorische en psychosociale ontwikkeling. Door lang zitten dan wel liggen voor televisie of andere beeldschermen hebben veel kinderen te slappe spieren en een slechte houding. Er wordt zelfs al gesproken van gameboyruggen. Tekort aan beweging verhoogt de kans op overgewicht, op het vroegtijdig krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes mellitus,osteoporose en colonkanker. Meer bewegen en sporten beïnvloedt op positieve wijze de cognitieve, affectieve en sociale ontwikkeling van kinderen evenals hun schoolprestaties.
De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) ziet (bijna) alle kinderen vanaf hun geboorte regelmatig en kan daardoor een belangrijke rol spelen in het stimuleren van meer bewegen. Juist vanwege de kennis op het gebied van groei en ontwikkeling van het kind kan de JGZ tijdens de reguliere contactmomenten gerichte adviezen geven over beweegmogelijkheden aan ieder kind dat onvoldoende beweegt.
GGD regio Utrecht heeft samen met het Kenniscentrum Sport, het NCJ en Spelpartners de Beweegwijzer ontwikkeld. Deze is gebaseerd op de beweegrichtlijnen voor kinderen van de Gezondheidsraad. De Beweegwijzer kan door kinderen en hun ouders online worden ingevuld en worden meegenomen naar de JGZ om het resultaat te bespreken.
Door het invullen van de Beweegwijzer krijgen ouders en kinderen in de basisschoolleeftijd inzicht in hun beweeggedrag. Hierna telt de Beweegwijzer alle minuten op en komt er een score: groen, oranje of rood. Men kan het overzicht naar zichzelf mailen of printen.

Cookieinstellingen