Groei wachtlijst voor operaties bij UMC Utrecht door gebrek personeel

Foto: UMC Utrecht

Door het tekort aan OK-personeel ziet het UMC Utrecht, locatie Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), zich genoodzaakt om een deel van de geplande operaties uit te stellen. Bestaande wachtlijsten nemen hierdoor toe waarbij spoedzorg gegarandeerd blijft. De ouders of verzorgers van kinderen die geopereerd moeten worden, zijn per brief geïnformeerd.

Juist om de spoedzorg te continueren is het noodzakelijk om planbare operaties uit te stellen als dat mogelijk is. De medisch specialisten bepalen per kind zorgvuldig of het uitstellen van een operatie medisch verantwoord is. Het UMC Utrecht kan op dit moment niet zeggen wanneer er weer voldoende OK-medewerkers zijn om alle operaties uit te voeren. Het UMC Utrecht heeft een capaciteitsmanager aangesteld die ziekenhuisbreed inventariseert en monitort hoe er meer OK tijd beschikbaar gesteld kan worden voor de patientenzorg.
Margriet Schneider, voorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht: ”Het is ontzettend vervelend voor de ouders en verzorgers van kinderen dat ze deze boodschap krijgen. Ook voor de medisch specialisten en OK-medewerkers die met hart en ziel voor de kinderen zorgen is dit niet prettig, maar wel noodzakelijk. Wij vinden het niet verantwoord om de werktijden en werkbelasting van onze huidige collega’s nog verder op te rekken. De kwaliteit en veiligheid van onze zorg is onze hoogste prioriteit en daarom hebben we dit besluit genomen.”
Bij het UMC Utrecht worden kinderen verzorgd die hoogwaardige, complexe medische zorg nodig hebben. Medewerkers volgen hiervoor een gespecialiseerde opleiding. Aan het begin van 2018 waren er bij het UMC Utrecht 25 vacatures op de functies die nodig zijn op de operatiekamers en de IC. Inmiddels zijn 11 nieuwe medewerkers aangenomen.

Reacties

article
69275
Door het tekort aan OK-personeel ziet het UMC Utrecht, locatie Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), zich genoodzaakt
https://utrecht.nieuws.nl/zorg/69275/groei-wachtlijst-operaties-umc-utrecht-gebrek-personeel/
2018-09-12T11:19:59+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2018/02/09144001/UMC-Utrecht.jpg
Zorg