Kinderopvang Jolie functioneert onvoldoende

Foto: Pixabay

Kinderopvang Jolie in Lunetten functioneert onvoldoende op het gebied van veiligheid, pedagogisch beleid, groepsomvang en management. Dat concludeert de Inspectie Kinderopvang. Daarom heeft de inspectie geëist dat een interim-manager uiterlijk 30 juli maatregelen doorvoert waardoor de overtredingen niet meer plaatsvinden. Dat schrijft wethouder Everhardt in een brief aan de gemeenteraad.

De afgelopen jaren heeft Jolie geregeld wettelijke voorschriften niet nageleefd. Daarvoor heeft Jolie aanwijzingen gekregen en zijn er boetes opgelegd. Tot voor kort beoordeelden de inspectie echter de pedagogische praktijk als voldoende en was de veiligheid van de kinderen gegarandeerd.
Eerder ontving de inspectie al wel anonieme meldingen, maar die bleken moeilijk concreet te krijgen. De afgelopen maanden zijn er echter concrete meldingen gedaan door diverse betrokkenen, waardoor de inspectie meer inzicht heeft gekregen in de cultuur bij Jolie.
Uit de meldingen bleek dat er sprake was van een gesloten managementcultuur. Beroepskrachten mochten essentiële informatie over ongevallen en eventuele vermoedens van mishandeling niet delen met ouders en geen melding doen bij de instanties die de rijksoverheid daarvoor heeft aangesteld. Ander zorgelijk punt was de opvang in de groepen. Er waren onder andere teveel kinderen in een groep ingedeeld. Mede naar aanleiding van deze meldingen heeft de Inspectie Kinderopvang het toezicht geïntensiveerd. Jolie heeft een interim-manager aangesteld die inmiddels diverse maatregelen heeft getroffen en bezig is met een verbeterplan. Er is onder meer een aanname-stop om de omvang van de groepen op orde te krijgen. De inspectie volgt de ingezette verbeteringen nauwgezet en verwacht dat Jolie op korte termijn kan voldoen aan de wettelijke eisen die gelden in de kinderopvang. Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan dan zal de inspectie overgaan tot sluiting van Jolie.

Cookieinstellingen