Hoge cijfers voor citydealaanpak in Ondiep

Foto: pixabay

Bewoners van Ondiep blijken grote waardering te hebben voor de ondersteuning van het buurtteam die zij kregen als onderdeel van de zogeheten citydeal Inclusieve Stad. Dankzij de mogelijkheden van de citydeal is een fors aantal probleemsituaties voorkomen of opgelost. De wethouders Kees Diepeveen en Victor Everhardt brachten vorige week een bezoek aan het buurtteam Ondiep.

Wethouder Diepeveen verrichte de aftrap voor de bijeenkomst. Hij vertelde dat het buurteam Ondiep hoge cijfers heeft gescoord van de inwoners voor de geboden ondersteuning. Een dikke acht. Hij vroeg zich af waarom andere steden minder hoge cijfers hebben gehaald. Is de aanpak anders, zijn de lijntjes korter, wordt er echt samengewerkt aan een oplossing? Everhardt wees erop dat uit het onderzoek naar de resultaten van de citydealaanpak blijkt dat in andere steden de goede resultaten na een aantal jaren blijken te zijn weggezakt. Zijn vraag was daarom hoe dit in Utrecht voorkomen kan worden.
De grote winst van de citydealaanpak is volgens een van de medewerkers van het buurtteam dat er door de verschillende organisaties wordt samengewerkt. Er wordt gezocht naar wat de regels maximaal toestaan.
Een ander voordeel is dat de lijnen korter zijn geworden. Mensen weten elkaar makkelijker te vinden. Vroeger waren het allemaal afzonderlijke ‘kolommen’. ‘Nu kun je rechtstreeks met iemand bellen.’
Er worden ook enorme stappen gezet bij de schuldhulpverlening. Vroeger waren het nog gescheiden werelden, de schuldhulpverlening en het buurtteam. Nu trekken ze samen op. En dat helpt enorm want veel cliƫnten hebben problemen op financieel gebied.
Door de citydealaanpak worden niet alleen mensen beter geholpen, het bespaart ook geld. Er wordt bijvoorbeeld voorkomen dat mensen door een huurachterstanden uit huis worden gezet of dat hun uitkering wordt stopgezet. Want dat leidt uiteindelijk tot meer ellende en veel hogere kosten. Kinderen die bijvoorbeeld bij een pleeggezin moeten worden ondergebracht.
Everhardt pleit voor een ‘rode knop’ bij verschillende instanties zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst als zaken vastlopen, zo dat erger kan worden voorkomen. Hij ziet het als zijn taak om dit aan te kaarten bij de landelijke overheid.
De citydealaanpak wordt verder uitgerold in de stad. In Kanaleneiland zijn ze inmiddels al begonnen en Zuilen en Overvecht staan ook op de lijst.

Lees ook:

Bewoners Ondiep tevreden over citydealaanpak

Gemeente helpt met maatwerkoplossingen meer mensen met schulden

Cookieinstellingen