Patiënt met gehoorproblemen geeft miniconcert bij UMC Utrecht

Foto: UMC Utrecht

Dinsdag 13 februari geven Henk Wieman (componist en pianist) en Cristina Constantinescu (violiste) drie miniconcerten bij het UMC Utrecht. Ze spelen ongeveer veertig minuten licht klassieke muziek. Henk is in 2013 in het UMC Utrecht geopereerd en heeft toen een cochleair implantaat in zijn rechteroor gekregen Als dank wil hij graag iets ‘teruggeven’ aan het UMC Utrecht door het geven van drie miniconcerten.

Henk is onder de kenners een bekend componist en pianist die al diverse cd’s heeft uitgebracht en regelmatig op de klassieke radio te horen is. Cristina is soliste bij het symphonieorkest in Brussel en speelde o.a. als concertmeester bij de Symphonica in Rosso concerten met Marco Borsato. Daarnaast is ze sinds 2002 concertmeester van Il Novecento, het orkest van the Night of the Proms.

Ongeveer 25 jaar geleden merkte ik dat mijn gehoor achteruit ging. Allereerst het verlies van de hoge tonen. In eerste instantie heeft dat voor het muziek maken en luisteren nog niet veel consequenties. Maar naarmate de tijd vorderde nam het verlies toe en u zult begrijpen dat dit voor een musicus dramatisch is”, vertelt Henk. “Ik kan en wil eigenlijk ook echt niets anders dan piano spelen. Een heel groot deel van mijn leven heb ik achter de piano doorgebracht. In totaal wel 5 jaar achter elkaar dag en nacht. Musicus zijn is voor mij dan ook meer dan een ’baan’. Het is mijn beste manier om me te uiten. In de muziekwereld is er een taboe op slecht horen wat natuurlijk niet verwonderlijk is. Overigens is het zo dat bij ca. 70% van de musici gehoorproblemen zijn maar daar wordt erg weinig over gesproken. Mijn gehoorproblemen hebben me er niet van weerhouden om toch te componeren en te spelen.

Ten einde raad kwam ik bij de KNO arts prof. Robert Stokroos in Maastricht terecht en al heel snel bracht hij een CI ter sprake. Vanwege de nog zeker niet optimale resultaten bij muziek maken en beluisteren heb ik er (achteraf gezien te) lang over gedaan om voor de CI te kiezen. Het was voor mij echt een groot dilemma. Uiteraard merkte ik wel dat verbaal communiceren heel slecht ging en dat ik mij daardoor steeds meer isoleerde. Toch realiseerde ik me dat pas echt goed toen mijn kleinzoon voor het eerst opa riep en ik dat totaal niet mee kreeg. In 2013 heb ik een cochleair implantaat in mijn rechteroor gekregen en het resultaat is voor mij fantastisch!’

Locatie miniconcerten

Er zijn dinsdag 13 februari drie miniconcerten:

11.00 uur in het Stiltecentrum

12.30 nabij de hoofdingang

15.00 uur in het Stiltecentrum

Reacties

article
67263
Dinsdag 13 februari geven Henk Wieman (componist en pianist) en Cristina Constantinescu (violiste) drie miniconcerten
https://utrecht.nieuws.nl/zorg/67263/patient-gehoorproblemen-geeft-miniconcert-umc-utrecht/
2018-02-12T14:16:43+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2018/02/12141629/Henk-en-Cristina.png
Zorg