Wethouder Kees Diepeveen opent nieuwe vestiging Steunpunt GGZ Utrecht in Kaatstraat

Foto: Pixabay

Komende dinsdag 30 januari opent wethouder Kees Diepeveen van Utrecht de nieuwe locatie van Steunpunt GGZ Utrecht aan de Kaatstraat 18 in Utrecht. 

Steunpunt GGZ is de Utrechtse organisatie die al bijna 25 jaar hulp, ondersteuning en training biedt aan mensen met een psychiatrische aandoening en hun betrokkenen. De organisatie is halverwege de jaren negentig opgericht door patiënten- en familieorganisaties en de Utrechtse instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, bedoeld om de maatschappelijke participatie van mensen met een psychiatrische aandoening te ondersteunen. De organisatie verhuist nu van de Mgr. Van de Weteringstraat naar de Kaatstraat

In de loop der jaren heeft Steunpunt GGZ zich ontwikkeld tot een instelling voor mensen met psychiatrische problemen die elders geen goede hulp vinden. In de dienstverlening van de medewerkers gaat deskundigheid op het terrein van de psychiatrie hand in hand met ervaringsdeskundigheid. De medewerkers zijn opgeleid voor het vak dat ze uitoefenen maar kennen psychische problematiek ook van dichtbij, uit eigen ervaring, of als direct betrokkene. Dat levert herkenbare hulp op van een menselijke maat die voor veel Utrechters, die elders geen passende hulp krijgen, een laatste redmiddel is. Steunpunt biedt hen niet alleen hulp maar ook training, onder andere gericht op het optreden als ervaringsdeskundige, niet alleen aan de Kaatstraat, maar ook in wijken als Overvecht, Kanaleneiland en Leidsche Rijn.

Steunpunt GGZ is een hulpverleningsorganisatie ‘met veel binnenkant en weinig buitenkant’, erop gericht om cliënten een veilige plek te bieden waar ze in eigen tempo en met minder last van protocol en regeltjes opnieuw greep op hun leven kunnen krijgen.

De nieuw locatie aan de Kaatstraat is beter toegankelijk en biedt meer mogelijkheden aan mensen met psychische problemen om zelf activiteiten te ontwikkelen. Er is ruimte voor zelfhulpgroepen om bijeen te komen en ruimte voor kleinschalige bijeenkomsten, lezingen of presentaties.

Bij de opening zullen behalve wethouder Diepeveen ook de voorzitter van de stichting, Frans Heijnen, en Huub Beijers, de directeur, het woord voeren. Steunpunt GGZ heeft vorig jaar meerjarige afspraken gemaakt met de gemeente Utrecht voor financiering van zijn aanbod. De hulpverlening die wordt verwacht, is voor situaties waar reguliere hulp niet (meer) aansluit, en de wethouder vraagt het Steunpunt om Utrecht regelmatig een spiegel voor te houden, zodat het aanbod als geheel verbetert. Tijdens de opening zal de wethouder o.a. diploma’s uitreiken aan een groep Turkse vrouwen uit Kanaleneiland en Overvecht die zijn opgeleid om zelfhulpgroepen te ondersteunen in de wijk.

Voor de opening zijn collega’s uit de Utrechtse zorginstellingen en cliënten en ervaringsdeskundigen uit Utrecht uitgenodigd.

Steunpunt GGZ is een zelfregiecentrum voor mensen met psychische kwetsbaarheid en hun betrokkenen en gevestigd op: Kaatstraat 18, 3513 BK Utrecht. Internet: www.ggzutrecht.nl

Cookieinstellingen