Gezamenlijke koers voor opvang en beschermd wonen

Foto: pixabay

De 16 Utrechtse regiogemeenten (U16) hebben in overleg met alle samenwerkingspartners een regionaal plan ontwikkeld voor de toekomst van daklozenopvang en beschermd wonen. Door in te zetten op ‘zelfstandig wonen met begeleiding’ blijven de inwoners waar het om gaat op deze manier zoveel mogelijk deel van de samenleving. Het Utrechtse college heeft ingestemd met de regionale koers en legt deze voor aan de gemeenteraad. Het plan wordt dit najaar besproken in alle 16 betrokken gemeenteraden.

Maatschappelijke opvang en beschermd wonen gaat over de begeleiding van inwoners die bijvoorbeeld dakloos zijn of niet meer zelfstandig kunnen wonen vanwege psychische problemen. Wethouder Kees Diepeveen (Zorg en Welzijn ): “Door te focussen op ‘zelfstandig wonen met begeleiding’ zetten we als U16-gemeenten een belangrijke stap. Samen met onze partners willen we ervoor zorgen dat kwetsbare inwoners ondersteuning en hulp in de eigen wijk krijgen. Zo staan mensen in onze samenleving niet langs de zijlijn, maar horen zij erbij. Met een eigen woning, werk, en buren om zich heen.”

Er zijn drie belangrijke veranderingen nodig om de overgang naar een ‘thuis in de wijk’ mogelijk te maken. Er komt meer ambulante hulpverlening, zodat mensen zelfstandig thuis in de wijk kunnen wonen. Doordat er meer professionals in de wijk zijn, kunnen problemen eerder worden gesignaleerd en opgepakt. En iedere gemeente wordt zelf verantwoordelijk voor de ondersteuning. Het uiteindelijke tempo van de verschuivingen in taken en budget zal afhangen van de bovengenoemde twee veranderingen, daar moet voldoende tijd en ruimte voor zijn.

Cookieinstellingen