Dafne Schippers bezoekt Prinses Máxima Centrum

Foto:

Vandaag, woensdag 15 februari, is het Wereldkinderkankerdag. Wereldwijd wordt dan stilgestaan bij kinderen met kanker. In het kader van deze dag bezocht Dafne Schippers het Prinses Máxima Centrum.

Het bezoek van Dafne vond gistermiddag plaats op de afdelingen binnen de muren van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) waar kinderen met kanker worden behandeld. Naast een bezoekje aan de kinderen op de afdelingen was er ook tijd om het ‘virtueel’ hardlopend tegen Dafne op te nemen. Meerdere kinderen daagden haar uit om, via een beeldscherm, tegen haar hard te lopen.

Deze activiteit was een mooi voorbeeld van activiteiten die kunnen vallen binnen het programma Maximaal Bewegen. Een programma dat binnen het Prinses Máxima Centrum voor kinderen met kanker wordt toegepast. Dafne Schippers zet zich in om Maximaal Bewegen te stimuleren en uit te breiden.

Maximaal Bewegen heeft als doel kinderen met kanker meer te laten bewegen, zowel tijdens als na hun opname in het ziekenhuis. Daardoor ontstaat een afname van de negatieve effecten van niet-bewegen, zoals obesitas, osteoporose, vermoeidheid en krachtsverlies. Het programma is er tevens op gericht om sporten in groepsverband mogelijk te maken en zo bij te dragen aan de sociale ontwikkeling van het kind. Ook de zelfstandigheid van kinderen wordt vergroot. Kinderen die fysiek sterker zijn kunnen meer zelf doen.
Nog steeds overlijdt in Nederland één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. Daarom namen ouders en zorgprofessionals tien jaar geleden het initiatief voor één nationaal kinderkankercentrum, het Prinses Máxima Centrum. In het Centrum wordt alle zorg en research van kinderoncologie geconcentreerd. Met als missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Die concentratie van alle expertise en nauwe samenwerking tussen zorg en research zal leiden tot meer genezing van kinderen met kanker. Al 15 onderzoeksgroepen voeren reeds research uit en het Prinses Máxima Centrum verleende in 2016 al zorg aan circa 200 kinderen met kanker. Voorjaar 2018 wordt het geheel nieuwe Centrum geopend, tegenover het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

Reacties