Huis kopen in Utrecht dan maximale hypotheek juist berekenen

Foto: Lex Wonen

Belangrijk nieuws voor huizenzoekers in Utrecht. Met name in Utrecht moet je veel overbieden. Om te kunnen overbieden moet je 3 zaken goed op een rijtje hebben.

  1. Hoeveel kan ik lenen gezien mijn inkomen?
  2. Wat is de waarde van de woning?
  3. Wat staat er in de bkr?

Hoe weet ik hoeveel ik kan lenen op inkomen?

Maximale hypotheekberekening op inkomen mag je overal op internet maken. Je krijgt dan een uitslag die puur is gemaakt op basis van je inkomen.

Wat moet ik weten over de woning?

De waarde van een woning daar zijn weinig mensen in geïnteresseerd. De meeste huizenzoekers denken dat de Funda vraagprijs de waarde van de woning is. De woningwaarde is belangrijk omdat je nooit méér kan lenen dan de taxatiewaarde van een huis. Als je de maximale hypotheekberekening juist wil omschrijven dan luidt deze als volgt: Jouw maximale hypotheek is het laagste bedrag tussen maximale hypotheek op inkomen en de taxatiewaarde van het huis.

Voorbeeld maximale hypotheek

Op inkomen kunnen jullie samen € 600.000,- aan hypotheek krijgen. Nadat de woning getaxeerd is blijkt de waarde van de woning € 450.000,- te bedragen. Jullie maximale hypotheek bedraagt derhalve € 450.000,- ondanks dat je op inkomen meer kan lenen. Het laagste van de 2 bedragen is altijd de maximale hoofdsom van de hypotheek.

Nog een voorbeeld. Samen kunnen jullie op inkomen € 500.000,- hypotheek krijgen. Taxatierapport achteraf bedraagt € 700.000,-. Maximale hypotheek bedraagt € 500.000,- omdat het laagste bedrag € 500.000,- bedraagt. Taxatierapport kan per taxateur een verschil opleveren. Vraag gerust meerdere taxateurs naar een indicatie. Achteraf ontvang je de werkelijke woningwaarde.

BKR belemmerd hypotheek

Voordat je naar een huis gaat kijken, controleer eerst wat er in de BKR vermeld staat. Elke € 1000,- die vermeld staat krijg je € 6.000,- minder hypotheek. Verder is het belangrijk dat er geen A1, A2 of A3, vermeld staat bij bijzonderheden. Staat dit er wel dan is lenen kansloos.

Voorbehoud van financiering in Utrecht

Iedereen in Utrecht zal jou adviseren om zonder voorbehoud van financiering te kopen. Wij adviseren om dat niet te doen. Als wisselgeld zal je een hoger bod moeten uitbrengen. Stel dat jij een bod doet van € 650.000,-? Bied jij zonde voorbehoud en de hypotheek gaat niet door dan kost dit jou € 65.000,- die je moet afrekenen. Bereken jij correct jouw maximale hypotheek en verstrek jij een biedcertificaat samen met een hoger bod dan maak jij net zoveel kans. De meeste huizenkopers doen gewoon een bod en leggen niets uit aan de verkoper.

Bedrag aan voorbehoud van financiering

Noem altijd het bedrag aan financieringsvoorbehoud. Dus bedrag van de hypotheekaanvraag moet hetzelfde zijn als het bedrag aan voorbehoud. De regels mogen na de onderhandelingen niet gewijzigd worden. Wil jij meer verbouwen dan moet je dit tijdens de onderhandelingen kenbaar maken. Hoe meer je gaat verbouwen des te meer hypotheek heb je nodig. Als verkoper dit eerder had geweten hadden ze vaak voor een ander bod gekozen.

Wil jij meer informatie over maximale hypotheek berekenen of over een bod? Bel gerust 06-83944458 of kijk op www.lexwonen.nl.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Lex Wonen

Cookieinstellingen