Hoger beroep tegen uitspraak rechtbank over verplaatsing demonstratie bij abortuskliniek

Foto: de rechtspraak

Burgemeester Dijksma gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank met betrekking tot de demonstratie bij de abortuskliniek het Vrelinghuis. Dat schrijft burgemeester Dijksma in een brief aan de gemeenteraad.

De Rechtbank Midden-Nederland deed op 3 augustus uitspraak in een beroepszaak van de vereniging Jezus Leeft tegen een besluit van burgemeester Dijksma over een demonstratie van de vereniging bij de kliniek op 5 mei 2021. Dijksma had het voertuig van de vereniging een andere plaats toegewezen voor de demonstratie, namelijk een laad- en losplaats ter hoogte van de Biltstraat 117-119. Argumenten die Dijksma daarvoor aanvoerde hadden betrekking op de verkeersveiligheid en de destijds geldende 1,5-meterregel. De rechtbank heeft geoordeeld dat de burgemeester dit besluit opnieuw moet nemen met een andere motivering.
Dijksma gaat tegen de uitspraak in hoger beroep omdat het volgens haar bij een abortuskliniek gaat om uiterst gevoelige medische ingrepen. Het gaat om een zeer ingrijpende en emotioneel beladen beslissing die iemand psychisch zwaar kan belasten. Daarom verdienen bezoekers van de abortusklinieken volgens haar extra bescherming.
Dijksma schrijft dat ze grote waarde hecht aan het grondrecht om te demonstreren. Al ziet ze wel dat bij demonstraties in de omgeving van de abortuskliniek het schuurt en knelt. Deze demonstraties zijn namelijk persoonlijk gericht aan vrouwen die de kliniek bezoeken. Daarom wil ze naast het belang van het demonstratierecht ook het belang van de vrouwen betrekken om in rust en ongestoord de kliniek te bereiken voor een gesprek of behandeling. Dijksma heeft daarom de demonstratie verplaatst zodat bezoekers van de kliniek de kans hebben om zich aan de demonstratie te onttrekken.
De keuze voor de laad- en losplaats ter hoogte van de Biltstraat 117-119 als locatie voor demonstraties laat volgens Dijksma de kern van het demonstratierecht intact en geeft tegelijkertijd vrouwen op weg naar de kliniek een grotere kans op een rustig en ongestoord bezoek. Dijksma zal daarom vasthouden aan deze demonstratielocatie. Ze zal daarbij in de hoger beroepszaak haar standpunt over schurende grondrechten bij de abortuskliniek over het voetlicht brengen, in de hoop op een rechterlijk oordeel op dat cruciale punt.

Cookieinstellingen