Beachvolleybaltoernooi Lucasbolwerk mag doorgaan van rechter

Foto: wikipedia

De vergunning voor een beachvolleybaltoernooi naast de Stadsschouwburg op het Lucasbolwerk is rechtmatig afgegeven door de burgemeester van Utrecht. Dat oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland. Het beachvolleybaltoernooi vindt aankomend weekend plaats, maar de vergunning werd pas eind vorige week afgegeven. Een omwonende maakte bezwaar bij de gemeente en vroeg tegelijkertijd in een spoedprocedure bij de rechtbank om het evenement te verbieden. De voorzieningenrechter wijst dat verzoek af. 

Het beachvolleybaltoernooi op het Lucasbolwerk in Utrecht wordt net als voorgaande jaren georganiseerd in samenwerking met de Stadsschouwburg. Aanstaande donderdag en vrijdag moet het evenement opgebouwd worden, waarna in het weekend het toernooi gepland staan. Vervolgens wordt maandag alles weer afgebroken. De Stadsschouwburg vroeg de vergunning al in april aan, maar mede door een wijziging in de vergunningaanvraag kon de gemeente die pas vorige week definitief afgeven. Een omwonende die aan het Lucasbolwerk woont maakte direct bezwaar bij de gemeente. Hij heeft bij eerdere evenementen al veel last gehad van geluidsoverlast en wil dat niet nog eens.
Volgens de voorzieningenrechter heeft het bezwaar van de omwonende geen redelijke kans van slagen. Het was beter geweest als de gemeente de vergunning eerder had verleend, zodat omwonenden langer de kans hadden gehad om bezwaar te maken. Maar in deze spoedprocedure bij de rechtbank kon alsnog goed worden gekeken naar de argumenten over geluidsoverlast. In de beleidsregels van de gemeente staat dat bij een evenement als dit 80 decibel is toegestaan. Maar de gemeente hanteert bij het toernooi op het Lucasbolwerk een grens van 70 decibel omdat de omliggende woningen erg dicht op het evenemententerrein staan. De gemeente heeft hiermee maatwerk geleverd in het voordeel van de omwonenden. De voorzieningenrechter komt tot de conclusie dat dit voor deze locatie in de binnenstad een redelijke uitkomst is. Bij het afgeven van een vergunning voor het beachvolleybaltoernooi heeft de burgemeester geen onredelijke afweging gemaakt. Het belang om het evenement door te laten gaan weegt daarom nu zwaarder dan het tegengaan van overlast voor de buurman. De rechter heeft bij deze beslissing mee laten wegen dat de Stadsschouwburg op de zitting heeft aangeboden om voor komend weekend een hotel te vergoeden. Dat aanbod is afgeslagen.

Reacties

Cookieinstellingen