Filmavond over psychedelica in Oud Amelisweerd

Foto: Buro Dertig

De expositie GARDENING Amelisweerd in Landhuis Oud Amelisweerd benadrukt hoe we verweven zijn met de natuur. Tijdens een filmavond op 30 juni wordt de impact van psychedelica op collectieve genezing en je één voelen met je omgeving verkend door middel van gesprekken, discussies, lichaamsoefeningen en vertoning van de documentaire Descending the Mountain (2021). De avond wordt georganiseerd door Hoogt on Tour, Gardening en Creative Coding Utrecht. Vooraf kan gegeten worden bij de Veldkeuken

Kunstenaar en onderwijzer Camille Barton begint met een introductie over psychedelica en de bewustzijnsverschuiving die ze kunnen veroorzaken, en legt uit hoe deze verschuiving ook met lichaamswerk kan worden veroorzaakt. Om dit te ervaren, zal ze een aantal (optionele) lichaamsoefeningen leiden. Vervolgens wordt de dromerige documentaire Descending the Mountain (2021) vertoond, geregisseerd door Maartje Nevejan. Deze film gaat over wat een bewustzijnsverschuiving veroorzaakt door psychedelica ons kan leren over de mystieke ervaring van eenheid met de natuur. Na afloop hebben Camille Barton en Maartje Nevejan een Q&A. De avond wordt afgesloten met een gezamenlijke oefening: iedereen wordt uitgenodigd om hun gedachtes te delen over de invloed van psychedelica op collectieve genezing.

Over de sprekers
Camille Barton is een kunstenaar en onderwijzer die creatieve interventies onderzoekt die het leven ondersteunen. Geworteld in zwart feminisme, ecologie en schadebeperking, gebruikt hen creativiteit als een middel om de mooiere wereld te laten groeien waarvan ons hart weet dat die mogelijk is.
Maartje Nevejan is een bekroonde onafhankelijke filmmaker (gevestigd in Amsterdam), met een achtergrond in theater en multimedia. Haar werk onderzoekt en drukt de rauwe poëtische kwaliteit van de werkelijkheid uit. Ze brengt graag mensen met tegengestelde opvattingen en ogenschijnlijk tegengestelde behoeften samen en legt hun inzichtelijke, intieme en soms wilde samenwerkingen vast op film.
Over Descending the Mountain (2021)
78 min. // Engels en Duits gesproken // Nederlands ondertiteld
Wat gebeurt er als je magic mushrooms (psilocibine) geeft aan ervaren Zen beoefenaars die nog nooit drugs hebben gebruikt? Wat gaat ons dat leren over de mystieke ervaring van eenheid met de natuur? Vanuit deze vragen zetten psychiater Franz Vollenweider en Zenmeester Vanja Palmers, een legaal wetenschappelijk experiment op in een klooster op de top van Mount Rigi in Zwitserland. Precies 50 jaar nadat de magische paddenstoelen officieel verboden werden, begint een nieuw verhaal in wat nu de psychedelic renaissance genoemd wordt. Kan de combinatie van meditatie en psilocibine de mensheid helpen om uit de maatschappelijke puinhoop en milieuproblemen te komen?
Over GARDENING Amelisweerd
Van 1 juni tot en met 31 juli 2022 presenteert Creative Coding Utrecht de expositie GARDENING Amelisweerd in en rondom Landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik. Met een tentoonstelling en randprogrammering vol activiteiten belicht GARDENING het evenwicht tussen natuur, mens en tech.

Cookieinstellingen