Stille demonstratie ´Laat Elke Liefde Schijnen´ op het Domplein

Foto:

Veilig, openlijk en zichtbaar houden van wie je wilt is niet nog steeds niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom wordt op maandagavond 14 februari a.s. (Valentijnsdag) een stille demonstratie onder de titel ´Laat Elke Liefde Schijnen´ georganiseerd. Tussen 19.00 en 21.00 uur kunnen mensen middels het plaatsen van een lichtje, lampje of kaarsje bij het Utrechtse homomonument op het Domplein de boodschap ondersteunen dat iedereen veilig en openlijk de liefde zou moeten kunnen vieren.  

Valentijnsdag staat bekend als de dag van de liefde, een dag waarop de liefde zichtbaar gevierd wordt. Maar helaas is het nog steeds niet voor iedereen vanzelfsprekend om veilig, openlijk en zichtbaar te houden van wie je wilt. Twee mannen of vrouwen die hand in hand lopen kunnen te vaak rekenen op negatieve reacties. “Dat is onacceptabel, zeker in Utrecht. Een stad die als zeer vrij en progressief wordt gezien. Daarom is het noodzakelijk dat we met deze stille demonstratie een krachtig, belangrijk en liefdevol signaal afgeven. Iedereen heeft recht op de liefde, de liefde in al haar diversiteit”, aldus Simon Timmerman, organisator van ‘Laat Elke Liefde Schijnen’.
Tijdens de stille demonstratie ‘Laat Elke Liefde Schijnen’ kunnen mensen op maandag 14 februari a.s. tussen 19.00 en 21.00 uur een lichtje, lampje of kaarsje plaatsen rondom het homomonument op het Utrechtse Domplein. Daarmee ondersteunen zij de boodschap dat iedereen veilig en openlijk de liefde moet kunnen vieren en dat het nog steeds belangrijk is om daar aandacht voor te vragen.
De organisator heeft heel bewust gekozen voor het Utrechtse homomonument als locatie voor ‘Laat Elke Liefde Schijnen’. De gedenksteen op het Domplein herinnert aan de Utrechtse sodomieprocessen, een grootscheepse vervolging van homomannen in 1730-1731 in de stad. Er werden ruim veertig personen vervolgd. Vervolgens verspreidde de jacht op “sodomieten” zich naar de rest van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waar nog eens ruim 300 processen plaatsvonden, die in veel gevallen leidden tot de doodstraf.

Cookieinstellingen