Utrechtse kinderen maken speelplekken rookvrij

Foto: gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht nodigt basisschoolkinderen uit om een mascotte en een slogan te bedenken om de openbare speelplekken rookvrij te maken. Kinderen spelen niet graag in een omgeving waar gerookt wordt of waar vieze peuken liggen. Zij geven aan het vervelend te vinden dat er gerookt wordt waar zij spelen. Om hun stem te laten horen, vraagt de gemeente Utrecht de hulp van de kinderen bij het rookvrij maken van openbare speelplekken in de stad.

De wens van de kinderen sluit aan bij het doel van wethouder Volksgezondheid Eelco Eerenberg. “In Utrecht willen we dat alle kinderen in 2035 rookvrij kunnen opgroeien. Want zien roken, doet vaak roken”, zegt Eerenberg. “Kinderen komen op de eerste plaats en juist daarom maken wij plekken waar zij komen rookvrij. Zoals de beheerde speelplekken, kinderboerderijen, musea en de bushaltes in onze stad. Het is nu tijd voor de volgende stap en wie kan ons nou beter helpen bij deze stap dan de kinderen zelf”.
Aan alle Utrechtse kinderen van 6 t/m 12 jaar (groep 3 t/m 8) wordt gevraagd een mascotte te tekenen of een pakkende slogan te bedenken over rookvrije speelplekken. Van de winnende ontwerpen worden mascottes gemaakt, die op de Utrechtse speelplekken geplaatst worden. Zo weten de bezoekers dat het fijn is als daar niet gerookt wordt. Vanaf woensdag 26 januari wordt de oproep verspreid via een mailing aan basisscholen, op posters in de stad en via social media. De winnende mascottes zijn vanaf 1 juni op de speelplekken te zien.
Meer informatie over de ontwerpwedstrijd is te vinden op www.utrecht.nl/ontwerpwedstrijd.

Cookieinstellingen