4 miljoen voor verduurzaming 500 tot 1000 woningen

Foto: USI

Utrecht krijgt 4 miljoen euro Europese subsidie vanuit de Europese Green Deal voor het ARV-project. Een samenwerkingsverband van woningbouwcorporaties, bedrijven, kennisinstellingen, inwoners en gemeente Utrecht gaat 500 tot 1000 woningen in Overvecht en Kanaleneiland renoveren en daarbij energiezuiniger maken.

Verduurzaming van bestaande woningen en gebouwen is een enorme opgave in de energietransitie. Woningcorporaties hebben al veel vastgoed verduurzaamd, maar de opgave is groot en dus is de lat gelegd op hogere energieprestaties, lagere kosten en kortere doorlooptijden. Aanleiding voor het ARV-project is de transformatie van een bestaande hoogbouwflat tot een energieleverend gebouw in Utrecht Overvecht. Dit innovatieve en andere renovatieconcepten worden binnen het ARV-project verder ontwikkeld en opgeschaald. Het ARV-project past binnen de Utrechtse doelstelling om in 2030 gestart te zijn met het aardgasvrij maken van de eerste 40.000 woningen, pakweg een derde van het totaal aantal woningen.
In het ARV-project slaat een consortium de handen ineen voor het opschalen van succesvolle renovatiestrategieën. Het woord ‘arv’ komt uit het Noors en betekent “nalatenschap”. En dat is precies wat dit project voor ogen heeft. Het doel is het seriematig renoveren van jaren ‘60 middenhoog- en hoogbouwflats tot energieneutrale of energieleverende gebouwen. Zo wordt in Utrecht grootschalig energie bespaard en duurzame energie opgewekt. Door geprefabriceerde bouwdelen in renovatiefabrieken op grote schaal te produceren en op locatie samen te voegen, kan het grootschalig worden toegepast door marktpartijen en gebouweigenaren, zoals woningbouwcorporaties.
Bewoners van Overvecht en Kanaleneiland hebben een belangrijke rol in het ARV-project en worden aangemoedigd mee te denken voor, tijdens en na de renovatie. Het ARV-project biedt tevens kansen om leerwerk-/arbeidsplaatsen voor jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te creëren. Bovendien wordt voor de uitvoering van de renovaties, personeel waar mogelijk lokaal uit de wijk aangetrokken. De gemeente Utrecht, de woningbouwcorporaties Mitros en Bo-Ex, Bos Installatiewerken, Rc Panels, Mex Architects, Buro de Haan, iWell en Universiteit Utrecht voeren het project uit. Coördinatie is in handen van Hogeschool Utrecht en het Utrecht Sustainability Institute.
Sinds dit jaar staat de eerste gerenoveerde energieleverende flat van Europa aan de Henriëttedreef in de Utrechtse wijk Overvecht. Het Inside Out consortium renoveerde de bestaande jaren ‘60-hoogbouwflat met innovatieve, geprefabriceerde bouwdelen. Deze bouwdelen zijn uitgerust met alle nieuwe installatietechniek voor verwarmen en ventileren en zijn gemakkelijk en snel te plaatsen terwijl de bewoner in de woning kan blijven. Met deze innovatie is aangetoond dat het mogelijk is om hoogbouwflats energieleverend te maken. Het renovatieconcept werd bij beoordeling van het ARV-project door de Europese Commissie betiteld als meest veelbelovend voor opschaling. Door de kennis en inzichten te combineren met andere renovatieconcepten ontstaan er mogelijkheden om op te schalen naar renovatie van tienduizenden vergelijkbare flatwoningen die Nederland en de regio Utrecht rijk is.
Andere Europese steden die meedoen aan het internationale ARV-project zijn Oslo (Noorwegen), Palma de Mallorca (Spanje), Sonderborg (Denemarken), Karviná (Tsjechië) en Trento (Italië). Met de Europese bijdrage wisselen de steden en partners de opgedane lessen en oplossingen onderling uit.

Lees ook:

Eerste energieleverende hoogbouwflat aan de Henriëttedreef opgeleverd

Cookieinstellingen