Utrecht kleurt oranje: de stad zegt nee tegen geweld tegen vrouwen

Foto: Bas van Setten

Utrecht zegt nee tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt vanaf 25 november het Stadhuis oranje. Burgemeester Sharon Dijksma gaf gisteravond, de internationale dag tegen geweld tegen
vrouwen, het startsein voor de campagne in Utrecht.

Van 25 november tot en met 10 december kleurt het Stadhuis in Utrecht oranje. Evenals duizenden andere bouwwerken in de wereld. Orange the World is de naam van de campagne die met dit oranje licht een oproep doet om geweld tegen vrouwen te stoppen.
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma drukte gisteravond om 19.10 uur vanaf de Stadhuisbrug de knop in die het Stadhuis in oranje licht zette, samen met de vier vrouwenorganisaties die de campagne Orange the World coördineren in Utrecht: Zonta Utrecht, Soroptimistclub Utrecht, VVAO Utrecht en YWCA-NL. Aansluitend was er performance met dans en muziek van het Catharina Genootschap. Vanwege de coronamaatregelen vond de aanlichtceremonie plaats in petit comité, zonder publiek. De inwoners van Utrecht konden er via de media en de social media getuige van
zijn.
Het thema van de campagne is dit jaar ‘preventie’. Met als uitgangspunt dat iedereen een bijdrage kan leveren aan het voorkomen van geweld tegen vrouwen en meisjes. Voorkomen van huiselijk geweld, voorkomen van straatintimidatie, tegengaan van seksuele intimidatie en geweld. En ook voorkomen van de minder zichtbare vormen van geweld, zoals passieve agressie, vernedering, ongelijke behandeling.
De organisatoren van Orange the World nodigen alle inwoners uit om niet langer een omstander te zijn maar ‘medestander’ te worden. En zo een bijdrage te leveren aan een veiliger wereld voor vrouwen en meisjes. Zij doen een oproep om de medestanders petitie te tekenen. Met die petitie geef je aan dat je een bijdrage wilt leveren aan het terugdringen en voorkomen van geweld tegen vrouwen en meisjes.
Naast de aanlichtceremonie is er in Utrecht vandaag, op 26 november, vanaf 17.30 uur de stadswandeling ‘Veilig voelen en veilig zijn’. Een wandeling met verhalen over bekende en minder bekende Utrechtse vrouwen langs onveilige plekken in de Utrechtse binnenstad.
Op donderdagavond 9 december organiseert het Orange the World Committee Utrecht de
themabijeenkomst: Wij zijn #Medestander, u ook? Een virtuele bijeenkomst over het voorkomen van geweld tegen vrouwen en meisjes. Voorkomen, signaleren, melden en helpen; wat kunt u zelf doen? Voor iedereen die niet omstander wil blijven maar medestander wil zijn.

Cookieinstellingen