GroenLinks wil parttime werken in de bijstand vergemakkelijken

Foto: Mike Flynn via pixabay

Mensen met een bijstandsuitkering die parttime willen gaan werken moeten veel beter inzicht krijgen in de financiële consequenties daarvan. Bovendien moet het daadwerkelijk lucratief zijn om in deeltijd te gaan werken. Dat zegt Julia Kleinrensink, fractievoorzitter van GroenLinks Utrecht, vandaag in de gemeenteraad: “Ik hoor van mensen die in de bijstand zitten dat ze bang zijn om parttime te gaan werken, omdat ze vrezen dat hun inkomen erop achteruit zal gaan of dat er naheffingen zullen volgen. Dat is natuurlijk een hele ongewenste situatie waar zo snel mogelijk een einde aan moet komen.” 

Voor mensen met een bijstandsuitkering is het vooraf vaak onmogelijk in te schatten hoeveel geld ze aan het einde van de maand zullen overhouden als ze naast hun bijstandsuitkering parttime gaan werken. Ook de vrees voor naheffingen maakt dat mensen het spannend vinden om de stap naar parttime werk te zetten. “En dat terwijl veel mensen graag aan de slag willen en parttime werk vaak veel haalbaarder is. Maar er zijn zelfs schrijnende situaties bekend waarin mensen die deeltijd zijn gaan werken per saldo minder geld overhielden dan toen ze niet werkten. Ik snap wel dat dat mensen afschrikt”, aldus Kleinrensink. Ze vraagt vandaag aan de wethouder om een plan te maken waardoor dit soort problemen uit de wereld wordt geholpen.
Als het aan GroenLinks ligt, komt er een makkelijke rekentool waarmee Utrechters in de bijstand kunnen zien hoeveel parttime werken hen financieel oplevert. Daarnaast kan een soort ‘flexbijstand’ worden ingezet om fluctuaties op te vangen en een financiële buffer op te bouwen. “Iemand krijgt dan per maand daadwerkelijk wat hij of zij dan te besteden heeft. Dat geeft een hoop rust”, aldus Kleinrensink. Tot slot wil GroenLinks dat het college bekijkt hoe ervoor gezorgd kan worden dat mensen er daadwerkelijk financieel op vooruit gaan als ze gaan werken. Kleinrensink: “Voor veel mensen is het heel fijn om weer parttime te kunnen gaan werken, daar halen ze voldoening uit. Het stimuleert natuurlijk als mensen er netto ook iets aan overhouden. We zien trouwens dat de uitstroom uit de bijstand onder parttime werkers hoger is. Dus voor alle partijen loont het om hier snel werk van de maken.” 

Reacties