Veel enthousiasme voor viering 900ste verjaardag Utrecht

Foto: gemeente Utrecht

Er is veel enthousiasme onder de Utrechters om samen de 900ste verjaardag van de stad te vieren. Op een eerste subsidieronde voor activiteiten kwamen veel reacties binnen. De gemeente heeft inmiddels 34 initiatiefnemers subsidie toegekend.

Op 2 juni 2022 is het 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg, dit wordt volgend jaar groots door en voor de stad gevierd. Onder het motto “Stad zonder muren” organiseren Utrechters en Utrechtse organisaties tussen 2 juni en 11 november allerlei activiteiten.
Er is subsidie toegekend voor allerlei verschillende activiteiten. Zo breken Utrechtse vmbo-leerlingen volgend jaar zingend de “muren” af rondom sociale klasse, afkomst en kunstdisciplines met een uniek programma genaamd Amazing Grace. Iedereen kan meelopen met een speciale editie van de Waterlinie Wandeltocht, waarbij deelnemers getrakteerd worden op lokaal lekkers, muziek, theater en dans. Een mooie combinatie van erfgoed, cultuur, natuur en ondernemerschap.
Het creatieve netwerk Awesome Utrecht, van onder meer de visdeurbel, pakt ook groots uit. Zij organiseren twee zogenoemde pitchavonden waarbij ze ideeën laten uitgroeien tot pareltjes voor Utrecht. Er komt een inspirerend boek over en workshops met 22 Utrechtse vrouwen die, in navolging van Trijn van Leemput, figuurlijk muren afbreken in de samenleving. En in Leidsche Rijn volgt op initiatief van De Vrijstaat een expositie en een project met jonge bewoners over de waarde van Utrecht als thuisbasis. Wat zorgt er eigenlijk voor dat je je thuis voelt in je stad?
Dit zijn slechts vijf voorbeelden. De komende weken zullen alle toegekende initiatieven in de schijnwerpers worden gezet via de website Utrecht900.nl, nieuwsbrieven en sociale media.
Bijna 100 initiatiefnemers hadden voor de eerst subsidieronde een aanvraag ingediend. Indieners kunnen een subsidie krijgen tot 50.000 euro. Bij de beoordeling van een aanvraag is met name gelet of de activiteit een bijdrage levert aan de 900ste verjaardag van de stad en er een goede koppeling is gemaakt met het thema ‘Stad zonder muren’.
Een deel van de ideeën was nog onvoldoende uitgewerkt en onderbouwd om hier (grote) subsidiebedragen aan te kunnen verlenen. De gemeente verwacht dat een flink aantal aanvragers hun plan concreter uitwerkt en opnieuw indient voor de tweede subsidieronde. Om praktische redenen heeft het college besloten de aanvraagtermijn voor de tweede subsidieronde iets te verlengen van 1 januari naar 12 januari 2022.
“Het is ontzettend mooi om te zien dat zoveel Utrechters zich willen inzetten om van Utrecht 900 een groot feest te maken met alle inwoners van de stad”, zegt wethouder Anke Klein. “Nu al zijn er 34 fantastische initiatieven. En ik kijk uit naar alle plannen die in het begin van het nieuwe jaar nog zullen volgen. Vooral sportieve activiteiten missen we nu nog een beetje. En festiviteiten die goed zichtbaar zijn in de stad. Dus heb je hiervoor een mooi idee, werk het vooral uit en stuur het in.”
Omdat er veel enthousiasme is om samen 900 jaar stadsrechten te vieren, heeft het college besloten het budget hiervoor met 200.000 euro te verhogen. Dat geld komt beschikbaar voor initiatieven in het kader van Utrecht 900 jaar en komt ten goede aan initiatieven uit de stad. Het budget stijgt hiermee van 1,75 miljoen euro naar 1,95 miljoen euro.
Op 9 november is er een inspiratieavond voor iedereen die een subsidieaanvraag wil  indienen en inspiratie voor ideeën wil opdoen. Alle informatie over het aanvragen van een subsidie is te vinden op Utrecht900.nl.

Cookieinstellingen