Een nacht onder de sterren op Camping Sonnenborgh

Foto: Sonnenborgh

Museum en sterrenwacht Sonnenborgh wil met een bijzondere loting 15.000 euro inzamelen om de renovatie van de museumtuin te bekostigen. De hoofdprijs van de loterij is een unieke overnachting voor twee personen op de eenmalige privé Camping Sonnenborgh.

In het historische hart van Utrecht staat tussen de gebouwen van de sterrenwacht tijdelijk een tent in de groene museumtuin te wachten op de winnaars. “Door een lot te kopen, steunen mensen de sterrenwacht en ze maken ook kans op deze exclusieve nacht onder de sterren, zegt directeur Maarten Reichwein. De verkoop van de loten is gestart op 21 juni met de opening van Camping Sonnenborgh. Reichwein gaat één nacht proefslapen; “Ik moet onze glamping natuurlijk wel even testen.”
“De coronacrisis heeft er ingehakt. Daarom hebben we hulp nodig,” aldus Reichwein.
De sterrenwacht uit 1853 is gebouwd boven op een bastion uit 1552. Er is groot onderhoud nodig ook om de monumentale stadswal te beschermen. Met het geld van de loterij willen we de museumtuin van Sonnenborgh anders in richten en een onderdeel maken van het museum. “Voor de pandemie had Sonnenborgh een goede financiële positie, maar toen moesten we dicht. Lang waren er geen museumbezoekers, scholen, rondleidingen, cursussen en sterrenkijkavonden. We willen ondanks deze tegenslag de kans om ons museum te verbeteren niet missen. We hopen dat het publiek ons kan helpen. De winnaars krijgen ook nog een unieke vakantie in eigen land.”
Het noodzakelijk onderhoud is een kans om de rijke historie van Sonnenborgh duidelijker zichtbaar te maken voor het publiek. Directeur Reichwein: “Sonnenborgh is al eeuwen een bijzondere plek voor de wetenschap. Vanaf 1639 was hier de eerste Hortus Botanicus van de Universiteit Utrecht. Vroeger werd hier de juiste tijd bepaald aan de hand van de meridiaanlijn, die dwars door het museum én de tuin loopt. Wetenschappers die destijds de exacte tijd wilde weten, kwam dat meten op Sonnenborgh. In 1854 richtte wetenschapper Buys Ballot hier het KNMI op.” Met het geld van de loterij is het mogelijk om die geschiedenis in de museumtuin te vertellen.
De verkoop van de Camping Sonnenborgh loten is gestart op de langste dag van het jaar: 21 juni. Een lot kost 25 euro en is alleen verkrijgbaar via de website van Sonnenborgh. Elk lot steunt Sonnenborgh en geeft kans op die exclusieve overnachting voor twee personen op Camping Sonnenborgh. Inclusief een feestelijk ontvangst, diner van restaurant Hemel & Aarde en een nachtelijk bezoek aan de sterrenwacht om door de telescopen naar de maan, planeten en sterren te kijken. De volgende dag is er ontbijt bij de tent met uitzicht op de singel. De winnaar van deze hoofdprijs kan in overleg met Camping Sonnenborgh een kampeerdatum kiezen. Er zijn meer aantrekkelijke prijzen te winnen, zoals een Utrecht bierpakket, een privé-rondleiding en zelfs de tent wordt verloot. Reichwein: “Iedereen die een lot koopt is een winnaar, want je draagt bij aan de openstelling van een uniek stukje Utrecht.”
Sonnenborgh ligt midden in de Utrechtse binnenstad aan de singel in het Zocherplantsoen bovenop een zestiende eeuws bastion dat gebouwd werd in opdracht van keizer Karel de Vijfde. Het behoud van het bijzondere middeleeuwse complex loopt gevaar door wateroverlast en daarom is het onderhoud noodzakelijk. De terrassen die om de sterrenwacht heen liggen, moeten open voor deze renovatie. Reichwein: “Als de museumtuin dan toch open moet, is het een goed moment om deze ruimte opnieuw in te richten. Dan kunnen we de rijke historie zichtbaar maken voor de bezoekers. De timing is door de pandemie niet ideaal, maar met de steun van het publiek kunnen we ons doel behalen.”
Sonnenborgh is al eeuwen de thuisbasis van vooruitstrevende wetenschappers. Eind zeventiende eeuw werd het bastion gebruikt door onderzoekers van Universiteit Utrecht als botanische tuin en chemisch laboratorium. Eind negentiende bouwde wetenschapper Buys Ballot een weer- en sterrenkundig instituut en richtte hier het KNMI op. Lang was Sonnenborgh een wereldberoemd instituut, gespecialiseerd in onderzoek naar de zon door wetenschappers als Marcel Minnaert en Kees de Jager. Eind jaren negentig kreeg de sterrenwacht een publieksfunctie. In de jaren voor de pandemie ontving het museum en de sterrenwacht ongeveer 22.000 bezoekers per jaar. “Met de hulp van het publiek kunnen we Sonnenborgh verbeteren en in de toekomst met nog meer bezoekers de bijzondere geschiedenis en ontwikkeling van de wetenschap delen.” aldus Reichwein. De verkoop van de loten voor Camping Sonnenborgh is op 21 juni van start gegaan op  www.sonnenborgh.nl/camping

Cookieinstellingen