Maria Majorplein bij Pandhof Sinte Marie wordt heringericht

Foto: gemeente Utrecht

De Stichting Pandhof Sinte Marie is opgericht door een aantal tuinvrijwilligers uit de buurt. Samen met landschapsontwerper Mintske Sijsma, de directe buren en de gemeente Utrecht ontwikkelden de vrijwilligers een plan voor de herinrichting van het Maria Majorplein bij de Pandhof Sinte Marie.

Hekwerk en bestrating met plattegrond van de Mariakerk zullen opnieuw en fraaier terugkomen. Er komt extra groen op het plein en rondom de bomen. Een aantal bomen wordt verplaatst naar de buitenkant van het hek. Het hekwerk wordt ook een bank. Zo kunnen mensen genieten van de rust van deze bijzondere plek, ook als de hekken gesloten zijn. Een bijzondere toevoeging wordt het speciaal voor deze plek ontworpen waterwerk door beeldhouwer Ton Kalle.
De experimentele plaatsing van enkele losse stoelen maakt de parkachtige uitstraling af. Een deel van de verlichting wordt in 2021 al geplaatst. ’s Avonds zal de historische omgeving sfeervol aangelicht worden.
Op de Mariaplaats zal de middeleeuwse geschiedenis van de Immuniteit van Sinte Marie en de Mariakerk zichtbaar worden gemaakt in 2 muurschilderingen. Deze worden in de maand juni aangebracht door het bekende Utrechtse collectief De Strakke Hand.
Op de hoge zijgevel van het restaurant El Qatarijne komt een muurschildering van het interieur van de Mariakerk. Als basis voor de schildering wordt een interieurschets gebruikt van Pieter Saenredam. Hij maakte deze in 1638 als voorstudie voor een schilderij.
Er loopt een onopvallend steegje vanaf de Mariahoek achter het restaurant El Qatarijne naar het plein, de Mariagang. Vroeger was daar de hoofdingang van de Mariakerk, ook de Maria Major genoemd. Als herinnering aan deze toegang komt op de zijgevel van de ORKA een muurschildering van een 13e eeuws kapittelzegel. Lager op de muur wordt een rand met bloeiende irissen geschilderd.
Het plan is vrijwel gereed, de benodigde financiƫle middelen om dit ambitieuze plan te realiseren zijn bijna rond. Voorjaar 2022 is de verdere uitvoering gepland.
Meer informatie over het plan is te vinden op www.mariamajorxx.nl.

Cookieinstellingen