100 demonstranten aangehouden en weer vrij gelaten

Foto: politie

De politie heeft gisteravond ruim 100 demonstranten aangehouden omdat zij door demonstreerden na beëindiging van de demonstratie. Een persoon werd aangehouden omdat hij stenen gooide naar agenten. Alle aangehouden verdachten, op de steengooier na, zijn gisteravond, na ‘afdoening’ aan het einde van de avond tot het begin van de nacht weer vrijgelaten. Dat laat de politie via een tweet weten.

Burgemeester Dijksma informeert in een brief aan de gemeenteraad vandaag over het verloop van de demonstratie op vrijdagavond 14 mei. Zij schrijft dat twee organisaties hebben laten weten dat zij op 14 mei wilde demonstreren voor een ‘Free Palestina’. Burgemeester Dijksma heeft laten weten dat er een demonstratie kon plaatsvinden met maximaal 500 personen met inachtneming van de coronaregels.
Al snel bleek echter dat men zich onvoldoende hield aan de coronamaatregelen. Burgemeester Dijksma heeft daarom, na overleg met de driehoek, rond 18.00 uur besloten dat de demonstratie ontbonden moest worden.
Honderden demonstranten verlieten daarop het Jaarbeursplein. Een groep van ruim 200 personen deed dat niet. Nadat de politie en de organisatie zonder succes had opgeroepen te vertrekken heeft de ME de demonstratie op gezag van de burgemeester beëindigd.
Mensen vertrokken van het Jaarbeursplein, maar er vormde zich opnieuw een groep van ruim 200 personen die zich verplaatste richting Westplein/Kanaalstraat. De politie heeft opnieuw aangegeven dat mensen naar huis moesten gaan. Een grote groep deed dat niet. Burgemeester Dijksma heeft vervolgens in samenspraak met de politie en OM daarom besloten een noodbevel uit te vaardigen.
Mensen hebben toen volgens burgemeester Dijksma ruim de tijd gekregen om vrijwillig te vertrekken. Toen de groep uiteindelijk rond 21.00 uur opnieuw op het Westplein aankwam, heeft de politie de groep aangehouden op grond van doordemonstreren na beëindiging demonstratie.

Cookieinstellingen