GroenLinks, PvdA, SP en de FNV Utrecht slaan handen ineen voor meer zekerheid op de arbeidsmarkt

Foto: GroenLinks

Gisteren, op de Dag van de Arbeid, presenteerden GroenLinks, PvdA en SP een gezamenlijk manifest voor Zeker Werk. De partijen willen samen maatregelen nemen om de positie van kwetsbare werknemers te versterken. Zij presenteerden hun manifest tijdens de bijeenkomst “(on)zeker werk”, die ze met de FNV organiseerden. Voorafgaand deden de organisaties een gezamenlijke actie in de binnenstad voor een fatsoenlijk minimumloon.

Werk kan mensen bestaanszekerheid en waardigheid bieden. “Voor velen is dit in de praktijk echter niet het geval”, zegt Julia Kleinrensink van GroenLinks Utrecht. “Of het nu gaat om postbezorgers, kunstenaars of maaltijdbezorgers, de lijst van mensen voor wie fatsoenlijk betaald werk niet vanzelfsprekend is, is eindeloos lang”. De partijen noemen veel werkgevers ‘flexverslaafd’. “Werkenden worden onder het mom van ‘ZZP’er’ of via onzekere uitzendconstructies uitgebuit. Ze moeten elke week hopen op voldoende uren en komen dan nóg nauwelijks rond”, licht Rick van der Zweth van de PvdA Utrecht toe. “Dit zijn gevolgen van keuzes die gemaakt zijn door werkgevers en politici. We kunnen ook andere keuzes maken.”
De PvdA, SP en GroenLinks presenteerden gisteren een gezamenlijk manifest voor Eerlijk Werk. Hierin presenteerden zij een aantal maatregelen die door de gemeente genomen moeten worden om mensen in de meest kwetsbare arbeidsposities te ondersteunen. De partijen willen onder andere dat onderwijsinstellingen, partners in de stad en de gemeente een plan van aanpak opstellen om jongeren zonder baan actief te helpen aan een plek op de arbeidsmarkt. Er moeten baangaranties komen zodat mensen met een arbeidsbeperking sneller fatsoenlijk betaald werk vinden. Ook gaan de partijen samenwerken om malafide uitzendbureaus aan te pakken die arbeidsmigranten uitbuiten. “Zo gaan we in Utrecht stappen maken naar eerlijk werk voor iedereen”, aldus Ruurt Wiegant van de SP Utrecht. “Maar ook de landelijke overheid moet flink aan de bak. Daar moet bijvoorbeeld een fatsoenlijk minimumloon geregeld worden”. Om daar extra aandacht voor te vragen, voerden de partijen voorafgaand aan de bijeenkomst actie in de binnenstad.

Reacties