Fieldlab experiment goed verlopen, slechts één incident

Foto: Mabel Amber via pixabay

Het experiment met de Fieldlab Cafés dat afgelopen week heeft plaatsgevonden is over het algemeen goed verlopen, aldus de gemeente. Wel was er een incident na afloop van het experiment. De politie trof in de nacht van zaterdag op zondag in één van de deelnemende horecabedrijven meerdere personen aan die daar een nazit bijwoonden.

Vier dagen lang hebben de horecaondernemingen Hofman, De Beurs, Ubia, VinVin en ’t Oude Pierement onder toeziend oog van TNO hun bedrijf mogen openstellen van 12.00 uur tot 21.45 uur. Hiermee is onderzocht welke extra inzichten konden worden opgedaan om een verantwoorde en veilige opening van cafés mogelijk te maken, als de besmettingscijfers dit weer toelaten. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat en burgemeester Dijksma hebben het experiment afgelopen woensdagochtend afgetrapt, in bijzijn van de betrokken partners.
Er was heel veel animo om deel te nemen als bezoeker. Een half miljoen geïnteresseerden hadden de reserveringssite bezocht en uiteindelijk zijn ruim 3000 bezoekers ingeschreven als deelnemer. Acht mensen zijn uitgesloten van deelname van het Fieldlab omdat zij positief testten op corona.
Vanaf de opening tot aan de sluiting heeft de gemeente positieve berichten ontvangen van bezoekers en deelnemende horeca bedrijven. Het Fieldlab Cafés heeft volgens de gemeente geen noemenswaardige impact gehad op de drukte in de stad. De in- en uitstroom verliep in goede orde. Zaterdagochtend is het Fieldlab Cafés afgesloten en de stad was om 22 uur weer rustig.
Na afloop heeft zich echter wel een incident voorgedaan. In de nacht van zaterdag op zondag trof de politie na een melding in één van de deelnemende horecabedrijven meerdere personen aan die daar een ‘nazit’ bijwoonden. Onder de aanwezigen waren onder andere ondernemers en medewerkers van de andere deelnemende cafés aan het Fieldlab, met uitzondering van De Beurs. In een ‘indringend’ gesprek met de betrokken horecaondernemers heeft de gemeente haar teleurstelling hierover uitgesproken.
Naar verwachting zal TNO binnen een maand de resultaten van dit Fieldlab bekend maken.

Reacties