Vijf Utrechtse speeltuinen worden ‘Samenspeeltuinen’

Foto: gemeente Utrecht

Utrecht maakt in 2021 vijf speeltuinen beter toegankelijk, zodat álle kinderen er, met en zonder beperking, samen kunnen spelen. Met deze Utrechtse Speelbelofte draagt de gemeente bij aan het landelijke SamenSpeelAkkoord. Afgelopen vrijdag werden nieuwe speeltoestellen in de Samenspeeltuin van Stadsboerderij Eilandsteede in gebruik genomen.

In de Utrechtse Samenspeeltuinen wordt gezorgd voor een divers en uitdagend aanbod, zodat alle kinderen er samen kunnen spelen. Met toestellen, voorzieningen, activiteiten en andere aanpassingen waardoor alle kinderen met plezier kunnen spelen in de speeltuin. Dus ook kinderen met een beperking.
De speeltuinen die in 2021 worden aangepast zijn Eilandsteede (Zuidwest) en Griftsteede (Noordoost) van beheerder Utrecht Natuurlijk, Bankaplein (West), Noordse Park (Noordwest) en De Albatros (Vleuten). Daarnaast is speeltuin De Hoef (Leidsche Rijn) al volledig toegankelijk. De vijf speeltuinen zijn naar verwachting eind 2021 klaar met de aanpassingen. Bij het inrichten van de Samenspeeltuinen wordt samengewerkt met gezinnen met kinderen met een beperking, speeltuinorganisaties en diverse partners in de stad.
Wethouder Eelco Eerenberg (Jeugd): “Spelen is een kinderrecht. Voor álle kinderen. En samen opgroeien in de zandbak is de basis van een samenleving waar iedereen meetelt. Alle kinderen moeten mee kunnen spelen in de speeltuin in hun eigen buurt. De nieuwe toestellen, voorzieningen en activiteiten in de Samenspeeltuinen gaan daaraan bijdragen”.
De nieuwe publieksfavoriet en trots van Eilandsteede is een staande xylofoon waarmee kinderen samen muziek kunnen maken. Ook zijn in deze speeltuin houten vlonders aangelegd langs de rand van de zandbak, zodat kinderen in een rolstoel makkelijker bij de zandbak kunnen komen. Bij de avontuurlijke kastelen zijn praatpalen geplaatst, zodat kinderen die dit toestel niet kunnen beklimmen toch de beleving van het kasteel meekrijgen door onderdeel te worden van het spel. 

Reacties