Vleermuizenhol zorgt voor vertraging herinrichting Sportpark Vechtzoom

Foto: alobenda via pixabay

De herinrichting van Sportpark Vechtzoom wordt met een jaar vertraagd doordat er een boom is aangetroffen met daarin voor een vleermuis geschikte holte. De bomen kunnen hierdoor nog niet gekapt worden en er moet onderzoek verricht worden volgens het Vleermuizenprotocol.

Er komen op Sportpark Vechtzoom twee hockeyvelden bij en twee voetbalvelden. De aannemer is eind februari gestart met de eerste werkzaamheden, waaronder het kappen van een aantal bomen. In de omgevingsvergunning is opgenomen dat de uitvoerder voorafgaand aan de kap een bomencontrole dient uit te voeren. Tijdens deze controle is één boom aangetroffen met daarin een voor een vleermuis geschikte holte.
Hoewel met een boomcamera is vastgesteld dat er op dat moment geen vleermuizen aanwezig waren, is het niet uitgesloten dat vleermuizen de holte wel in andere perioden gebruiken. Om deze reden mag de boom met de holte en een ononderbroken bomenrij als vliegroute naar die boom, nog niet gekapt worden en is aanvullend onderzoek nodig. Dit ligt vast in de Wet natuurbescherming. Er wordt nu nader onderzoek verricht volgens het Vleermuizenprotocol 2021. Dit vindt plaats van mei tot september 2021.
Wanneer er geen verblijfplaats voor vleermuizen wordt geconstateerd, dan mag de betreffende boom en de omliggende bomen gekapt worden. Wanneer na onderzoek blijkt dat er wel een verblijfplaats van een vleermuis is, dan is een ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig.
De bomen staan aan de rand van de plek waar het natuurgras voetbalveld gaat komen. Inzaaien van het gras moet in het voorjaar gebeuren om er met ingang van het volgens sportseizoen gebruik van te kunnen maken. Omdat dit nu pas in het voorjaar van 2022 kan gebeuren betekent dit een vertraging van een jaar. Er is naar verwachting een volledig natuurgrasveld gereed in augustus 2022.
De rest van de ruimte kan wel als natuurgrasveld worden aangelegd en ingezaaid. Dit biedt ruimte voor een pupillenveld om op te voetballen. Er is daarnaast de beschikking over een kunstgrasveld. Samen biedt dit voldoende ruimte voor de leden van SV Vechtzoom om te kunnen trainen en wedstrijden te kunnen spelen.
Het college beseft dat dit voor de verenigingen, naast SV Vechtzoom maakt ook UFO Frisbee en UNO gebruik van de velden, vervelend is dat zij nu langer moeten wachten voordat het sportpark Vechtzoom haar definitieve inrichting krijgt. De regelgeving is volgens het college helder op dit punt waardoor uitstel onontkoombaar is.

Cookieinstellingen