‘Bier is het middel, sociale impact het doel’

Foto: Gerband Langenberg

Brouwerij de Prael krijgt een franchisevestiging in Utrecht. De idealistische bierbrouwerij zal zich vestigen in de monumentale boerderij Rood Noot in Leidsche Rijn. In samenwerking met re-integratieorganisatie WIJ3.0 zal RoodNoot-De Prael werk bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Er mag nog een hoop gebeuren, voordat de boerderij uit 1880 door kan gaan als bierbrouwerij, maar de plannen liggen er. De oude stal zal worden omgebouwd tot proeflokaal met ruimte voor 150 mensen. Buiten zal een terras komen en de oude schuur zal uiteindelijk dienen als daadwerkelijk brouwhuis, laat ondernemer Thom van de Pol zien. Samen met ondernemers Fardussa Essa en Wil Verhoeven brengt Van de Pol De Prael naar Utrecht. De Prael is een brouwerij met al meerde vestigingen door Nederland en hanteert overal hetzelfde gedachtegoed. Het concept: een bierbrouwerij die werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Om die ambitie te realiseren ging de brouwerij een samenwerking aan met WIJ3.0, een organisatie die zich inzet voor re-integratie. ‘Dat doe je het beste door niet alleen dagbesteding te simuleren’, vertelt Daniëlle van Elk, ‘maar iemand echt in een arbeidsomgeving te plaatsen, bijvoorbeeld hier bij de brouwerij.’ Normaal gesproken biedt WIJ3.0 dagbesteding en coaching om mensen terug de arbeidsmarkt op te krijgen. Zo’n samenwerking met een daadwerkelijk bedrijf is nog nieuw, dus hoe die samenwerking er precies uit gaat zien moet nog concreet worden. In grote lijnen: ‘WIJ3.0 is dan niet alleen een doorgeefluik, maar zal ook zorgen voor begeleiding’, stelt Van Elk. ‘Het is dan van belang dat hier in de keuken mensen werken die kunnen begeleiden, maar ook echt kok van beroep zijn. Zo waarborg je zowel de kwaliteit van de begeleiding als van de producten.’
Dat klinkt als een hele uitdaging maar Van de Pol is optimistisch: ‘Dat zullen met name mensen werkend in de horeca zijn, die op zoek zijn naar een extra sociaal component. Dat is dan hier te vinden.’ Van de Pol zelf had hiervoor nog geen ervaring in de horeca: ‘Ik heb gewerkt bij de GGZ en heb daar gezien hoe de ziekte bij sommige mensen bepalender kan zijn, dan wat zij zelf kunnen. Daarbij is goede dagbesteding belangrijk. Daar ligt voor mij de intrinsieke motivatie om hiermee aan de slag te gaan. Bier is het middel, sociale impact het doel.’

Cookieinstellingen