Deel begraafplaats Tolsteeg aangewezen als mogelijke Islamitische begraafplaats

Foto: gemeente Utrecht

Het college vindt een beschikbaar deel van de gemeentelijke begraafplaats Tolsteeg de beste optie voor de realisering van een Islamitische begraafplaats. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Door de afgenomen behoefte aan traditioneel begraven, er wordt veel meer gecremeerd, is dit deel van Tolsteeg al zeker 15 jaar niet meer in gebruik.

In het voorjaar van 2020 hebben een aantal moslimorganisaties de gemeente Utrecht benaderd met het verzoek om in Utrecht een Islamitische begraafplaats te realiseren. Er is volgens het college voor hen een dringende maatschappelijke behoefte om te kunnen beschikken over een eigen begraafplaats.
Circa 12 procent van de Utrechtse inwoners is moslim en er zijn in Nederland maar twee Islamitische begraafplaatsen. Deze twee begraafplaatsen raken momenteel in een hoog tempo vol.
De gemeente acht de realisatie van een Islamitische begraafplaats op de begraafplaats Tolsteeg kansrijk. De gemeente gaat nu de juridische mogelijkheden verder onderzoeken. In maart 2021 wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de voortgang van dit juridisch onderzoek. Het college schrijft de gemeenteraad dat het spoedig en zorgvuldig de voorwaarden wil scheppen zodat een Islamitische begraafplaats kan worden gerealiseerd.

Cookieinstellingen