Utrecht stopt met scheiding plastic, blik en pak door inwoners

Foto: Pixaby

Afgelopen donderdag gaf de Utrechtse raad groen licht om plastic, blik en drankpakken vanaf volgend jaar niet langer door inwoners thuis te laten scheiden. Dat meldt Gemeente.nu. De sorteermachines van het afvalbedrijf geven een dubbele grondstoffenwinst bij nascheiding.

Vrijwel alle raadsfracties en niet alleen de coalitiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie, staan achter de plannen om in Utrecht het restafval te gaan nascheiden. Het beleid om inwoners thuis PMD (plastic, metaal en drankenkartons) te laten scheiden, is niet eens volledig uitgerold. Onder de noemer ‘Het Nieuwe Inzamelen’ zouden eind 2021 in totaal zo’n 40.000 huishoudens kliko’s voor gft, PMD en papier krijgen. Hun restafval moeten ze naar ondergrondse containers in hun wijk brengen.
Het Utrechtse college stelde eerder dit jaar echter voor om over te gaan op nascheiding in de in juni gepresenteerde Grondstoffennota. Een proefproject vorig jaar bij AVR in Rotterdam wijst uit dat de sorteermachines de dubbele hoeveelheid PMD uit het restafval trekken. Waar een Utrechts huishouden jaarlijks tot 8 kilo plastic, blik en pak komt, scoren de machines omgerekend zo’n 15 kilo.
Uit onderzoek van Wageningen Universiteit – in opdracht van de gemeente – komt naar voren, dat er geen relevant kwaliteitsverschil is bij het scheiden van plastic folies. Voor de hergebruikstoepassing maakt het dus niet uit dat het plastic is nagescheiden.
Apart inzamelen van plastic en drankenkartons was toch al geen succes in de Domstad. Uit analyses van Afvalverwijdering Utrecht (AVU), het samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten, blijkt dat dertig procent van het brongescheiden PMD te veel vervuild is. Dertig procent van de partijen wordt door sorteerders afgekeurd en de acceptatie-eisen worden steeds hoger. In dat geval krijgen gemeenten geen vergoeding vanuit het Afvalfonds Verpakkingen van de industrie. Uit dit fonds ontvangen gemeenten sinds begin 2020 ook een vergoeding voor het nascheiden van PMD.
Het college trekt er twee jaar voor uit om de PMD-bronscheiding per wijk uit te faseren.
Voor papier, glas, textiel en gft blijven in Utrecht aparte inzamelcontainers bestaan.

Cookieinstellingen