Stadhuis kleurt oranje: Utrecht zegt ‘nee’ tegen geweld tegen vrouwen

Foto:

Utrecht doet mee aan de internationale Orange the World-campagne om geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen. De campagne start op 25 november, op de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, en eindigt op 10 december op de Dag van de Mensenrechten. Gedurende deze periode is de voorgevel van het stadhuis elke dag van 17:30 tot 00:00 oranje verlicht.

Burgemeester Peter den Oudsten onderschrijft het belang van blijvende aandacht voor intimidatie en geweld. “Wat vaak klein en onschuldig lijkt te beginnen, wordt al gauw intimiderend, bedreigend en zelfs levensgevaarlijk. In Utrecht zetten wij ons in voor een veilige openbare ruimte en een vreedzame leefomgeving. En dat blijven wij doen”.
“Utrecht is een stad waarin we allemaal gelijk zijn. Een stad waar geen ruimte is voor geweld tegen vrouwen”, zegt wethouder Linda Voortman. “Het stadhuis kleurt daarom van 25 november tot 10 december oranje om ons eraan te herinneren dat vrouwenrechten mensenrechten zijn.”
De gemeente Utrecht zet zich blijvend in om ervoor te zorgen dat alle inwoners van Utrecht zich veilig voelen: op straat en thuis. Zo werkt Utrecht aan een veilige openbare ruimte voor meiden en vrouwen en worden huiselijk geweld en discriminatie op basis van geslacht tegengegaan.
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd tot Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen. In het kader van de Orange the World-campagne worden over de hele wereld, in honderden steden, gebouwen en objecten oranje uitgelicht. In Nederland wordt de organisatie verzorgd door UN Women Nederland, Zonta International en de Unie van Soroptomisten in Nederland.
Het thema van de Orange the World-campagne in Nederland van dit jaar is ‘Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd’. Momenteel meldt slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit. Dan zijn er vaak al vele geweldsincidenten aan vooraf gegaan. De organisatie van de campagne wil helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Dit is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis, nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur binnenstromen.

Cookieinstellingen