Mitros neemt 205 woningen van woningcorporatie Mooiland over

Foto: Mooiland

Mitros neemt op 30 december 2020, 205 huurwoningen in Utrecht, Nieuwegein en Vleuten over van woningcorporatie Mooiland. Mitros verhuurt ruim 28.000 woningen in Utrecht en Nieuwegein en is daarom volgens Mooiland en Mitros de logische partner voor de overname van deze woningen. Huurders en betrokken partijen zijn geïnformeerd over de overname.

Het gaat om 169 appartementen in Nieuwegein, 18 eengezinswoningen/appartementen in Vleuten en 18 appartementen in Utrecht.
Woningcorporatie Mooiland was in 2016 nog actief in ruim 130 verschillende gemeenten. De meeste woningen van Mooiland staan in het kerngebied Noordoost-Brabant/ Gennep en rond Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. Daar ‘geeft Mooiland thuis’. Buiten dit kerngebied is het bezit van Mooiland sterk versnipperd. Het gaat vaak om slechts enkele tientallen woningen per gemeente. Mooiland kan daardoor niet overal voldoende thuis geven. Andere corporaties kunnen daar met hun netwerk meer betekenen voor de huurders in de wijk. In 2016 heeft Mooiland daarom de ingrijpende keuze gemaakt om zich uit grote delen van Nederland terug te trekken. Dit doet Mooiland door het verkopen van de woningen in de gebieden die ver van haar kernregio Noordoost-Brabant liggen. Inmiddels is Mooiland bijna vier jaar bezig met deze complexmatige verkoopoperatie. Tegen het einde van 2020 verwacht zij ruim 4.500 van de in totaal 8.000 woningen verkocht te hebben, grotendeels aan andere woningcorporaties. Na afronding van deze verkoopoperatie is Mooiland in 2024 nog in zo’n 20 gemeenten actief.
Anne Wilbers, bestuurder van Mooiland vertelt: “Wij wilden de woningen die wij verkopen in de gemeente Utrecht en Nieuwegein graag behouden voor de doelgroep in de sociale huursector. Wij zijn blij met de verkoop aan Mitros, als regionaal verankerde organisatie. Zij weet wat er leeft en speelt in de wijken. Dat is voor ons een belangrijke overweging bij de verkoop.”
Mooiland en Mitros hebben gezamenlijk gewerkt aan een zorgvuldig verkoopproces. Ook rond het proces van de overdracht werken zij samen. Onlangs ontvingen alle huurders van de betreffende woningen van Mooiland een brief over de overname. 
Henk Peter Kip, directeur-bestuurder Mitros, licht de aankoop toe: “Deze overname is drie keer goed nieuws. Allereerst houden we de woningen voor de sociale huursector beschikbaar. We helpen Mooiland bij de concentratie van woningen in haar kerngebied Noord-Brabant. En wij als Mitros voegen bezit toe, zodat we meer huurders kunnen helpen aan een goede woning.”

Reacties