Bewoners nemen intrek in de Rock toren op voormalig Oudenrijn ziekenhuisterrein

Foto: LIAG

Op het voormalige Oudenrijn ziekenhuisterrein uit de jaren ’60 is een jongerencampus gebouwd met als blikvanger De Rock, een witte appartemententoren, bestemd voor studenten. De opvallende golvende gevel verwijst naar Panta Rhei: ‘alles stroomt’.

De kavel op Kanaleneiland, waar de Rock is gebouwd, op de hoek van de Martin Luther Kingweg en de Beneluxlaan, ligt op tien minuten fietsafstand van het stadscentrum. Het kenmerkende beddenhuis op hetzelfde terrein is behouden en getransformeerd tot woningen. Rock sluit stedenbouwkundig aan op de omgeving met de witte gevel, het horizontale ritme van de gevelbanden en door de hoogte.
Architectenbureau LIAG ontwierp een modulaire gevel opgebouwd uit een prefab houtskeletbouw binnenblad met gevouwen composietplaat. Het ogenschijnlijk constant wisselende gevelprofiel bestaat uit 6 verschillende types die ook een gespiegelde versie hebben. De platen maken met elkaar een aansluitende sinusbeweging. Telkens herhalend en verschuivend rondom de gevel. Dit ritme zorgt ervoor dat ook in verticale richting een golvende compositie ontstaat.
Aan het terrein met binnencourt liggen naast de Rock toren ook nog twee appartementsgebouwen, speciaal voor jong werkenden en studenten. In het beddenhuis zijn short-stay woningen gekomen. Er zijn speciale voorzieningen en stadse activiteiten te vinden als horeca en fitness. En er zijn gemeenschappelijke ruimtes voor de studenten gerealiseerd.
De Rock toren telt 23 verdiepingen met 463 studentenwoningen. De toren is volledig gestoffeerd en gemeubileerd opgeleverd. Daarmee is het één van de eerste grootschalige studentenhuisvestingprojecten die bijdraagt aan een circulaire economie.

Reacties