Prachtige Utrechtse binnentuinen

Foto: CC0 - Ellen26

Zoals iedereen weet heeft de Utrechtse binnenstad een aantal prachtige plekken/bezienswaardigheden zoals de de Oudegracht en de Neude.

Maar wat veel mensen niet weten is dat achter al die prachtige panden in de binnenstad soms grote tuinen schuil gaan. Op de website kadastralekaart.com van het Utrechtse webcartografiebedrijf Geogap kan je precies zien waar de deze verscholen pareltjes liggen.

1. Binnentuin Domkerk

Eén van de meest bekende en publiek toegankelijke binnentuinen is de binnentuin naast de Domkerk. Vroeger werd deze tuin door de monniken van de Dom gebruikt als kruidentuin. Het lijkt hier bijna alsof je op het decor van een Harry Potter-film bent beland!

2. Flora’s hof

Aan de voet van de Domtoren ligt Flora’s hof, één van de mooiste plekken van de binnenstad van Utrecht. Vroeger stond hier het paleis van de bisschop van Utrecht, maar vanaf de sloop in 1803 heeft hier een plantage gezeten. Na een periode van verval tussen 1930 en 2008 hebben een aantal vrijwilligers hier een prachtig hofje van gemaakt.

3. Abraham Dolehof

Deze grote binnenplaats ligt vlakbij de Oudegracht. Oorspronkelijk was dit, net als het hofje bij de Domkerk, een kloostertuin. Het klooster is in 1412 gesticht door Abraham Dole, een vermogend Utrechtse koopman. Inmiddels is er niet meer zoveel over van het klooster, maar de prachtige tuin is gelukkig nog steeds te bezichtigen.

4 .Bruntenhof

Het Bruntenhof is begonnen als de gemeenschappelijke tuin van vijftien éénkamerwoningen. Deze woningen waren in de 17e eeuw gebouwd door advocaat Frederik Brunt, die ze als gratis woonruimte aan armlastige bejaarden en weduwen gaf. In deze tuin staan prachtige planten en bomen.

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar hoe deze tuinen er echt uit zien: Alle tuinen die hierboven zijn genoemd zijn publiek toegankelijk.

Cookieinstellingen