Utrecht onderzoekt haalbaarheid islamitische begraafplaats

Foto: Ad Schippers

In Utrecht is een groeiende groep moslims die volgens islamitische gebruiken in Utrecht begraven willen worden. Diverse organisaties hebben de gemeente daarom benaderd om mee te werken aan de realisatie van een particuliere islamitische begraafplaats. De gemeente heeft beloofd om samen met de initiatiefnemers een onderzoek te starten naar de haalbaarheid van het realiseren van een particuliere islamitische begraafplaats in Utrecht.

De initiatiefnemers willen de islamitische begraafplaats in eigen beheer oprichten. Het is een islamitische religieuze plicht om als gemeenschap zorg te dragen voor graven. Volgens de initiatiefnemers beschikt de gemeenschap over voldoende financiƫle middelen om een een islamitische begraafplaats te realiseren en in de toekomst te onderhouden.
In Utrecht zijn op de algemene begraafplaatsen Kovelswade (sinds 1985) en Daelwijck (sinds 2019) islamitische grafvakken. De graven liggen in de voor moslims gewenste richting. Er kan grafrecht worden verleend voor onbepaalde tijd.

Reacties