Utrecht krijgt Lief-en-Leed-straten

Foto: hetkanwel

Utrecht gaat Lief-en-Leed-straten introduceren. Lief-en-Leed-straten zijn in het leven geroepen om contact tussen de buren te stimuleren en de sociale verbondenheid in de straat te versterken. Dat schrijft het college in antwoord op de motie Lief-en-Leed-straten in Utrecht die op 14 november vorig jaar is ingediend.

In Lief-en-Leed-straten besteden bewoners extra aandacht aan buren die bijvoorbeeld ziek, in de war of eenzaam zijn. Ook is er aandacht voor vrolijke gebeurtenissen in deze straten. Straten krijgen van de gemeente een Lief & Leedpotje van 150 euro waarmee ze gedurende het jaar attenties kunnen aanschaffen. Het geld kan door een sleutelfiguur ofwel gangmaker besteed worden aan een bloemetje, fruitmand, kaartje of iets anders leuks voor iemand die het verdient of juist wat extra aandacht kan gebruiken.
Om Lief-en-Leed-straten tot een succes te maken is het van belang dat er een organisatie is die de sleutelfiguren/gangmakers zoekt en ondersteunt, het budget beheert en bekendheid geeft aan de Lief-en-Leed-straten. Stichting DOCK Utrecht staat positief tegen over het introduceren van Lief-en-Leed-straten en ziet mogelijkheden om dit concept in haar reguliere werkzaamheden van het sociaal makelaarschap op te nemen.
Het concept Lief-en-Leed-straten wordt voornamelijk ge├»ntroduceerd in straten waar volgens het college ‘de maatschappelijke verbinding een extra impuls verdient’. Er zal gestart worden met de Lief-en-Leed-straten in de wijk Overvecht om ze daarna geleidelijk in de rest van de stad te introduceren.
Het college is van mening dat het concept van Lief-en-Leed-straten juist tijdens de huidige coronacrisis een belangrijk instrument is om rekening te houden met elkaar en in het bijzonder met mensen die het zwaar hebben of eenzaam dreigen te worden.

Lees ook:

Utrecht krijgt deze zomer zes leefstraten

Reacties op Leefstraten overwegend positief

Reacties