GroenLinks en Partij voor de Dieren willen een verbod op consumentenvuurwerk

Foto: Pixabay

De gemeenteraadsfracties van GroenLinks en Partij voor de Dieren presenteren deze week een initiatiefvoorstel voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk in Utrecht. De partijen willen een veilig, schoon en feestelijk Oud en Nieuw voor alle Utrechters.

Bij de afgelopen jaarwisseling waren er weer méér vuurwerkincidenten in Nederland. Ook in Utrecht werden op meerdere plekken in de stad hulpverleners belaagd met vuurwerk. De gemeente Utrecht kreeg ruim drieduizend meldingen van vuurwerkoverlast, bijna drie keer zoveel als een jaar eerder. Er was voor bijna 200.000 euro schade aan de openbare ruimte, ruim twee keer zoveel als een jaar eerder. Volgens de meest recente peiling van I&O Research is inmiddels twee op de drie Nederlanders voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk.
Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel waarmee met ingang van de eerstvolgende jaarwisseling knalvuurwerk en vuurpijlen worden verboden – maar andere vormen, zoals siervuurwerk, nog wel mogen. GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer: “Wat ons betreft gaat zo’n deelverbod niet ver genoeg. Ook siervuurwerk is gebruikt om hulpverleners te belagen en veroorzaakt veel leed en schade.”
In Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en steeds meer andere gemeenten is al besloten tot een algeheel verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. GroenLinks en de Partij voor de Dieren zien graag dat Utrecht zich daarbij aansluit. “Als steeds meer gemeentes een totaalverbod invoeren, wordt de druk op de landelijke overheid groter om ook overstag te gaan. En dan wordt de jaarwisseling uiteindelijk veilig schoon en feestelijk voor alle mensen en dieren in Nederland”, aldus Maarten van Heuven, fractievoorzitter Partij voor de Dieren.
Omdat een landelijk verbod effectiever is en vanzelfsprekend de voorkeur heeft, hebben de Tweede Kamer-fracties van GroenLinks en de Partij voor de Dieren een initiatiefvoorstel ingediend dat dit beoogt. In afwachting daarvan, en omdat het kabinet aanstuurt op een gedeeltelijk verbod, stelden de twee Utrechtse gemeenteraadsfracties hun eigen voorstel op.
Onder normale omstandigheden zouden de partijen hun voorstel mondeling toelichten in de gemeenteraad, maar dat is vanwege het coronavirus momenteel niet mogelijk. Daarom wordt het nu schriftelijk gepresenteerd, om de andere fracties voldoende tijd te geven het debat voor te bereiden en, mocht een meerderheid zich erachter scharen, de gemeentelijke organisatie de ruimte te geven om de nieuwe regels vóór de volgende jaarwisseling in te voeren.

Reacties