Polder Rijnenburg biedt volgens corporaties kansen voor grootschalige sociale woningbouw

Foto: Mitros

Polder Rijnenburg biedt de woningbouwcorporaties Mitros, Portaal en GroenWest, eigenaar van 10% van de grond, ruimte om grootschalig te bouwen. Op basis van ruwe inschattingen, kunnen de corporaties samen pakweg 3500 sociale huurwoningen bouwen op eigen grond.

Met een bindende afspraak voor 35% sociale huurwoningen in het plangebied, op basis van 25.000 woningen, komt het totaal aantal woningen in de sociale huursector uit op bijna 9000 woningen. De corporaties hebben een grote wens om te kunnen bouwen. Ze hebben met de gemeente Utrecht afspraken gemaakt en willen meegroeien met de stad. Met het huidige tempo van verdichten en inbreiden, gaat die groei niet hard. Niet voor kopers, niet voor zoekers in het middensegmenten ook niet voor doelgroep van de corporaties: huurders met een smalle beurs. De wachtlijsten zijn lang, er zijn volgens de corporaties capaciteit én middelen om een forse inhaalslag te maken, maar het is vooral ruimtegebrek dat hen parten speelt.
De corporaties maken zich zorgen over de groeiende woningbehoefte enerzijds en de onzekerheid over de planvoorraad in Utrecht anderzijds. Nu enkele plannen in ontwikkeling gaan, zal druk op verdichten in bestaande woongebieden alleen maar toenemen. De opgave bij verdichten is complex, de processen zijn traag. Het inzetten van sloop-nieuwbouw van bestaande corporatiewoningen, biedt kansen voor groei en kwaliteitsverbetering maar is onvoldoende om de woningnood het hoofd te bieden. Polder Rijnenburg biedt de corporaties, eigenaar van 10% van de grond, ruimte om grootschalig te bouwen.Op basis van ruwe inschattingen, kunnen de corporaties samen pakweg 3500 sociale huurwoningen bouwen op eigen grond. Met een bindende afspraak voor 35% sociale huurwoningen in het plangebied, op basis van 25.000 woningen, komt het totaal aantal woningen in de sociale huursector uit op bijna 9000 woningen. Kortom, waar binnenstedelijk steeds grotere uitdagingen liggen om de groeibeloftes uit de Woondeal te realiseren, is volgens de corporaties in polder Rijnenburg de ruimte om mensen met een laag inkomen van goede, energieneutrale huisvesting te voorzien.
De oproep van de woningbouw-corporaties aan de Utrechtse politiek is dan ook het gebied noch tijdelijk noch gedeeltelijk af te schrijven voor grootschalige woningbouw en een vorm te vinden waarbij wonen en energieopwekking hand in hand gaan. De Utrechtse gemeenteraad bespreekt 5 maart in de commissievergadering de aanzet voor de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040, het Visiedocument voor het energielandschap en het Initiatiefvoorstel voor woningbouw in Rijnenburg. Belangrijke voorstellen die de komende decennia van Rijnenburg bepalen.

Cookieinstellingen