Utrechtse actiegroepen slaan handen ineen voor het klimaat

Foto: klimaatmars

Op 29 februari organiseert de Utrechtse Klimaatcoalitie een klimaatmars waarin ze de gemeente Utrecht oproept meer actie te ondernemen om de klimaatcrisis aan te pakken. ‘Afgelopen jaar heeft de Gemeente de klimaatcrisis uitgeroepen, maar we zien dit nog niet terug in daadwerkelijke actie. We komen daarom met 5 concrete eisen waarmee de Gemeente kan laten zien de crisis serieus te nemen’, zegt Vincent Oberdorf van Extinction Rebellion Utrecht, een van de aangesloten groepen.

De extreme gevolgen van de opwarming van de aarde lijken zich vooralsnog vooral buiten onze landsgrenzen af te spelen: Van extreme droogte in Afrika, de afschuwelijke bosbranden in Australië, dodelijke overstromingen in Zuid Azië tot het ijs op Groenland en de Noordpool dat sneller smelt dan de voorspellingen voor mogelijk hielden. Maar de Utrechtse Klimaatcoalitie wijst erop dat ook Nederland, en Utrecht, geraakt wordt door de klimaatcrisis en dat de gevolgen steeds ernstiger en zichtbaarder zullen worden. ‘We bevinden ons als het ware in het oog van de storm. Het lijkt op het eerste gezicht rustig, maar dat is het niet. Daarbij zijn Westerse landen de grootste veroorzakers van de klimaatcrisis en is het dus niet meer dan rechtvaardig dat wij alles op alles zetten de ergste scenario’s te voorkomen’, vult Lola Fioole van Fridays for Future Utrecht aan.
Het erkennen van de crisis zien de organisatoren van de demonstratie als een belangrijke eerste stap voor actie. In 5 eisen roepen zij de gemeente op om: burgers te informeren over de klimaatcrisis; gezamenlijk de strijd aan te gaan om Amelisweerd te behouden; de binnenstad autovrij te maken en OV gratis; 10.000 bomen te planten in 2020 en biodiversiteit te stimuleren; en ècht duurzame energie op korte termijn te garanderen.
De Utrechtse Klimaatcoalitie bestaat uit Extinction Rebellion Utrecht, Fridays for Future Utrecht, Internationale Socialisten Utrecht, Utrecht Klimaatneutraal 2030, Code Rood, Amelisweerd Niet Geasfalteerd, Anarchistisch Kollectief en wordt ondersteund door steeds meer Utrechtse organisaties en groepen. De demonstratie op 29 februari start om 12.30 uur op het Jaarbeursplein. Er zal een route door de stad worden gelopen die eindigt bij het stadhuis, waar de eisen aan raadsleden wordt aangeboden. Er zullen verschillende sprekers zijn, waaronder de Utrechtse cabaretier Vincent Bijlo.

Cookieinstellingen