Utrecht in het toplijstje meest carnaval vierende gemeenten

Foto: pixabay

Met de stad Utrecht heeft de provincie Utrecht voor het tweede jaar op rij een vermelding in de Landelijke Carnavals Index van beslist.nl. In deze ranglijst staan Nederlandse steden en dorpen gerangschikt op het gemiddelde aantal zoekopdrachten naar carnavalskleding per 1000 inwoners. Beslist.nl analyseerde ruim 200.000 zoekopdrachten rondom carnavalskleding. Utrecht kwam vorig jaar binnen op de 50e plek. Dit jaar is Utrecht twee plaatsen gestegen op de ranglijst en staat daarmee op de 48e plaats.

Dat carnaval uitgebreid gevierd wordt in Noord-Brabant en Limburg is geen grote verrassing. Langzaamaan verovert carnaval ook de noordelijker gelegen provincies. Zo staat de provincie Utrecht met Utrecht (stad) voor de tweede keer in de top 50. Ook staan er een recordaantal (6) Gelderse dorpen en steden in de ranglijst, en staat het Gelderse Groesbeek zelfs in de top 10.
De top 3 van van dorpen en gemeenten die zich voor het komend carnaval uitdossen in een nieuw carnavalskostuum bestaat uit Voerdendaal (LB), Made (NB) en Born (LB). De complete ranglijst staat hier https://www.beslist.nl/info/carnavals-index.html
De zoektocht naar carnavalskleding is deels te danken aan de steeds uitbreidende viering in Utrecht. Zo worden er in februari meer dan 10 verschillende optochten georganiseerd (in o.a. Zeist, Montfoort, Wijk bij Duurstede, Schalkwijk, Werkhoven en Bunnik) en zijn er diverse carnavalsverenigingen actief.
Ook trekken jaarlijks duizenden inwoners (waaronder veel Utrechtse studenten) naar de zuidelijke provincies om daar carnaval te vieren.

Reacties