Afvalscheiding moeilijk voor buitenlandse studenten

Foto: Pixaby

Voor duizenden buitenlandse studenten in Utrecht is afvalscheiding een haast ondoenlijke opgave. De gemeente geeft hen onvoldoende informatie. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door studenten van de opleiding Global Sustainability Science aan de Universiteit Utrecht.

De studenten enquêteerden buitenlandse studenten en constateerden dat het zelfs degenen die uitzonderlijk gemotiveerd zijn om duurzaam te leven niet lukt om hun afval op de juiste wijze te scheiden. Omdat ze gewoon niet weten hoe. De gemeentelijke milieuvoorlichting blijkt op deze groep niet toegesneden.
De onderzoekers stelden vast dat de manier waarop afval wordt gescheiden van land tot land verschilt. Zo moeten bijvoorbeeld in Finland kartonnen melkpakken bij het oud papier, in Utrecht juist in de plastic/metaal/pakken-container.
Op de website van de gemeente is er wel wat informatie te vinden in het Engels, maar die is niet afgestemd op de behoeften van de studenten. De verschillen tussen de categorieën worden bijvoorbeeld niet uitgelegd. Goedwillende studenten moeten daarom hele lijsten met producten doorwerken voor ze de juiste afvalbak vinden.
De studenten van de faculteit Geowetenschappen, die het onderzoek uitvoerden, hebben de gemeente verzocht om de voorlichting te verbeteren. Zij willen hierbij graag meedenken, omdat zij dit belangrijk vinden voor een stad die zich profileert als groen én internationaal.
Afvalscheiding is zeker niet het enige probleem waar buitenlandse studenten tegenaan lopen als ze duurzaam willen leven. Ze kunnen bijvoorbeeld geen bankrekening openen bij een duurzame bank. Huisbazen kiezen meestal de energieleverancier en zijn bovendien lang niet altijd transparant over hun keuze. Waardoor de studenten niet de mogelijkheid hebben om te kiezen voor groene energie. En omdat ze niet weten wat er in Nederland aan voedsel wordt verbouwd, is het lastig om te kiezen voor lokale producten.

Cookieinstellingen