Lezing over het rijtjeshuis in het Volksbuurt Museum

Petristraat, Oog in al
Foto: Mitros

Op donderdagavond 23 januari houdt Bernard Hulsman in het Volksbuurtmuseum een lezing over de wondere wereld van het rijtjeshuis. Hulsman is redacteur van NRC Handelsblad.

Het rijtjeshuis kan gerust hét Nederlandse huis worden genoemd: vier van de ongeveer zeven miljoen woningen in Nederland zijn rijtjeshuizen. Toch bestaat er veel minachting voor het rijtjeshuis. Columnisten en cabaretiers schilderen de doorzonwoning, het bekendste type rijtjeshuis, vaak af als de woonstee van burgerlijke mensen als ‘Henk en Ingrid met een Opel voor de deur.’
In zijn lezing De wondere wereld van het Nederlandse rijtjeshuis laat Bernard Hulsman zien dat deze minachting ten onrechte is. Niet alleen is het rijtjeshuis een mooi en relatief goedkoop woningtype waarin de meerderheid van de Nederlandse bevolking naar tevredenheid woont, maar ook kent het een wonderlijk grote verscheidenheid. Bovendien kent het rijtjeshuis een rijke en lange geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen.
Bernard Hulsman (1958), van huis uit politicoloog, is sinds 1990 redacteur van NRC Handelsblad waarvoor hij over onder meer architectuur schrijft. Over dit onderwerp publiceerde hij ook verschillende boeken, zoals Het rijtjeshuis, een oer-Nederlands fenomeen en Double Dutch, architectuur in Nederland sinds 1985, beide uit 2013. In 2017 verscheen Apenrotsen en andere nauwe verwanten, over imitatie in de architectuur.

Reacties