Nieuw GroenLinks raadslid Marcel Vonk volgt Janneke van der Heijden op

Foto: GroenLinks

GroenLinks raadslid Janneke van der Heijden (3​1) dient per 23 januari haar ontslag in voor de Utrechtse gemeenteraad. Marcel Vonk (2​5) volgt haar op.

Janneke van der Heijden verhuist per 1 februari naar een andere gemeente om samen te gaan wonen met haar vriend. Raadsleden zijn verplicht om te wonen in de gemeente waar ze in de raad zitten. Dit betekent dus dat Van der Heijden de Utrechtse raad moet verlaten. Fractievoorzitter Heleen de Boer vindt het jammer dat Van der Heijden vertrekt, maar begrijpt haar keuze: “Kiezen voor de liefde is heel mooi. In de raad maar zeker ook in de fractie zullen we de bevlogenheid en creativiteit van Janneke zeker gaan missen. Zij heeft een frisse, vaak onverwachte kijk op veel zaken, wat het debat alleen maar ten goede komt.”
De afgelopen twee jaar was Janneke van der Heijden woordvoerder WMO, maatschappelijke opvang, volksgezondheid en internationale samenwerking. Op haar initiatief kwam er onder andere meer aandacht voor mensen met hulpmiddelen, werd geestelijke gezondheidszorg een kernpunt in het Utrechtse volksgezondheidsbeleid en is er een Utrechts ambassadeurschap voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen opgezet.
Op 23 januari draagt Janneke van der Heijden het stokje over aan Marcel Vonk. De Utrechtse gemeenteraad is geen onbekende omgeving voor hem. In 2018 verving hij Fred Dekkers een aantal maanden vanwege ziekteverlof. Marcel Vonk: “Ik heb heel veel zin om me als raadslid in gaan te zetten voor alle Utrechters en een sociaal sterk Utrecht. Een stad waar iedereen kan meedoen ongeacht zijn of haar situatie. En waar kinderen fijn kunnen opgroeien zonder zorgen over geld.” Fractievoorzitter De Boer ziet zijn herintreden in de raad met vertrouwen tegemoet: “Marcel is afgelopen periode nauw betrokken geweest bij de fractie en weet welke discussies er spelen. Hij heeft qua opleiding en achtergrond een wat ander profiel dan de meeste raadsleden. Zijn gezichtspunten, ervaringen en netwerk zijn wat mij betreft een verrijking voor de Utrechtse politiek.”

Reacties