Gilde Utrecht bestaat 30 jaar

Foto: Gilde Utrecht

Het is 30 jaar geleden dat Gilde Utrecht werd opgericht als bemiddelingsbureau voor 50-plussers. Tegenwoordig is het een eigentijdse organisatie die een actieve rol speelt in de Utrechtse samenleving.

In 1989 zag de wereld er heel anders uit. Jong gepensioneerden zochten naar een zinvolle invulling van hun vrije tijd. De kennis en kunde die tijdens hun werkend leven waren verkregen wilden zij graag inzetten ten behoeve van de samenleving. 
Maar ook wilden zij hun hobby’s delen. Zo werd Gilde Utrecht een bemiddelingsbureau, waar vraag en aanbod op elkaar konden worden afgestemd. Men leerde elkaar timmeren en breien, maar ook de liefde voor de stad Utrecht werd gedeeld. 
In de afgelopen 30 jaar is de focus van Gilde Utrecht steeds meer verlegd naar drie hoofdactiviteiten: rondleidingen, cursussen en taalactiviteiten. Gilde Utrecht is een van de 51 Gilden in Nederland. De lokale Gilden geven elk op eigen wijze invulling aan de activiteiten.
Gilde Utrecht is vooral bekend van de rondleidingen en cursussen. Rondleidingen door de historische binnenstad van Utrecht, waar zo ontzettend veel over te vertellen is. Niet moeilijk in zo’n prachtige stad met iconen als de Dom en Oudegracht. Maar ook over het nieuwe stationsgebied en de buitenwijken valt enorm veel te vertellen. In wandelingen van 1,5 uur wordt telkens een deel van de stad belicht en dat voor een prettige prijs van € 8 pp.
En dan de Gildecursussen. Aangestuurd door gedreven vrijwilligers met een groot hart voor de Utrechtse historie leert men op een andere manier naar de stad kijken. Men krijgt inzicht in sociale verhoudingen, leert over de architectuur en gebeurtenissen worden in een historisch perspectief geplaatst.
Een wat minder bekende, maar bijzonder interessante activiteit van Gilde Utrecht is Taal en conversatie. Gilde taalvrijwilligers ondersteunen mensen die de Nederlandse taal willen leren. Dit kan zijn als taalmaatje, leescoach of voorlezen op de bibliotheek en op nog veel meer andere manieren. 
Ook zijn er vrijwilligers die een vreemde taal aanbieden, zoals bijvoorbeeld Portugees, Frans en Engels. Al naar gelang vraag en aanbod op elkaar is af te stemmen. 
Het 30 jarig jubileum wordt in besloten kring gevierd, tijdens de reguliere eindejaarsbijeenkomst voor de vrijwilligers.
Voor meer informatie over het aanbod, of aanmelding als vrijwilliger, kijk op www.gildeutrecht.nl

Cookieinstellingen