D66 wil bordje of sticker voor Utrechtse camera’s

Foto: Sanderflight, Wikimedia

D66 Utrecht wil dat de gemeente Utrecht camera’s voorziet van een bordje of sticker. Susanne Schilderman: “Iedereen heeft recht om te weten of je gefilmd wordt en waarom. Beeldmateriaal maakt een grote inbreuk op privacy. Het is wat ons betreft dan ook niet meer dan normaal om te vermelden dat je gefilmd wordt.”

In een vrije samenleving mag de overheid niet zomaar informatie over haar inwoners verzamelen. D66 verwacht van de gemeente dat zij verantwoording aflegt over de camera’s die worden geplaatst. De Utrechtse D66 fractie stelt daarom voor om alle camera’s van de gemeente te voorzien van een bordje of sticker. Daarop staat van wie de camera is en waarom hij er staat. Op het bordje wordt ook verwezen naar de plek waar mensen meer informatie kunnen vinden over de beelden. Denk aan hoe lang ze bewaard worden, of wie ze kan bekijken.
D66 zou het liefst minder camera’s zien in Utrecht. Susanne Schilderman: “Je moet nog steeds zelf invloed kunnen hebben op wat anderen van je weten, dat lukt niet goed als je overal gefilmd of gevolgd wordt. Wij hopen dat de camerabordjes tot meer bewustzijn leiden. Dan kunnen mensen namelijk ook makkelijker bezwaar maken tegen nutteloze of onrechtmatig geplaatste camera’s.”
Het voorstel voor camerabordjes maakt onderdeel uit van de Techvisie die D66 Utrecht onlangs presenteerde. De komende maanden doet D66 nog meer voorstellen over digitale technologie.  

Cookieinstellingen