De Utrechts Steen en Groene Werkplekken 2.0 winnen natuurprijs de Groene Kroon

Foto: provincie Utrecht

Het ‘kleine initiatief’ De Utrechtse Steen en het ‘grote initiatief’ Groene Werkplekken 2.0 zijn de winnaars van de Groene Kroon 2019. Tijdens De Groene Kroonrede, een inspiratiebijeenkomst over biodiversiteit in bebouwd gebied, ontvingen zij uit handen van gedeputeerde Hanke Bruins Slot de natuurprijs ter waarde van 6.000 euro. Naar oordeel van de jury is de positieve impact van de winnende initiatieven het grootst.

De Utrechtste Steen is een initatief van Jacques Vink en Roberto Wijntje Santa Maria van Studio Natuurinclusief. Het initiatief gaat over het vergroenen van kademuren langs de Utrechtste grachten door gebruik te maken van een specifieke steen waarop varens, mosselen en andere vochtminnende planten zich kunnen hechten. De jury koos De Utrechtse Steen als winnaar omdat het een voorbeeld is van een bottom-up initiatief met brede toepassingsmogelijkheden. De initatiefnemers hebben hun krachten en kennis weten te bundelen tot een mooie innovatie die zowel technisch als ecologisch onderbouwd is.
De Utrechtse Steen liet in de finale de initiatieven ‘Buurnatuurtuin Hoogland’ en ‘Zeg ken jij de MOSSELMAND’ achter zich.
Groene Werkplekken 2.0. is een initiatief van Charlotte en Bianca Ernst van Het Hof van Cartesius. Het initiatief richt zich op realiseren van een groene buitenwerkplek in Utrecht. De jury wees Groene Werkplekken 2.0 als winnaar aan omdat de verschillende typen tuinen zorgen voor een divers aanbod aan voedsel en nestelmogelijkheden waardoor veel verschillende stedelijke diersoorten zich thuis voelen. Bovendien heeft werken in het groen een goede uitwerking op zowel de mens als de natuur. Dit vindt een mooie aansluiting bij de provinciale beleidsdoelen.
Groene Werkplekken 2.0 won in de finale van de overige twee initiatieven ‘Honey Highway’ en ‘Industriële bloemenweide’.
Met natuurprijs de Groene Kroon stimuleert de provincie Utrecht inwoners om te helpen onze bijzondere Utrechtse natuur te beschermen. Het thema van 2019: Natuur in en rondom de bebouwde omgeving.
De onafhankelijke jury, bestaande uit Robbert Snep (Wageningen University & Research), Fiona van ’t Hullenaar (Universiteit Utrecht) en Mathias Lehner (nextcity.nl), beoordeelde de 55 ingezonden initatieven op vier criteria: impact op de biodiversiteit in bebouwd gebied, innovatie, integraliteit en verdienmodel & opschaalbaarheid. Bij die selectie woog de positieve impact op de biodiversiteit het zwaarst.

Cookieinstellingen