Berlijnplein: Kunst en cultuur over de toekomst van de stad

Foto: wijkraad LR

‘De Toekomst van de stad.’ Hier draait het de komende jaren om in het culturele hart van Leidsche Rijn centrum. Het Berlijnplein, het hart van Leidsche Rijn Centrum van 9000 m2, wordt de komende jaren stap voor stap ontwikkeld. Er komt een divers aanbod aan kunst, cultuur, horeca en activiteiten met als centraal thema: De toekomst van de stad. RAUM is er als pionier al actief en biedt spannende installaties in de buitenruimte en programma’s zoals ‘Berliner Garten’. DePlaatsmaker start na de zomer en biedt werkruimtes aan makers. De komende jaren vestigen zich nog een groot aantal andere organisaties in het gebied.

Het nieuwe kunst- en cultuurgebied ligt aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum, naast het perron met de overkappingen. Berlijnplein is er voor een brede doelgroep: kunst- en cultuurliefhebbers uit Utrecht, maar ook van ver daarbuiten. Er zijn exposities, kleine festivals, debatten, filmavonden, workshops etc. Maar het is ook een plek om doorheen te wandelen en tijd door te brengen. Samen met de culturele voorzieningen Pathé, de Vrijstaat en boerderij Rood Noot vormt het de ‘cultuuras’ van Leidsche Rijn Centrum. De huisvesting van De Vrijstaat wordt permanent.
Wethouder Cultuur Anke Klein: “Berlijnplein wordt een uniek en heel divers gebied, geworteld in de wijk Leidsche Rijn en met aantrekkingskracht voor bezoekers uit het hele land. Een aanwinst voor de stad Utrecht”
‘Vorm volgt ambitie’, zo staat het beschreven in het ontwikkelkader. Bij deze werkwijze past dat eerst de ambities worden bepaald en daar vervolgens organisaties bij worden gezocht die daarbij passen. Daarna volgen de gebouwen. Omwonenden en bezoekers worden uitgedaagd om mee te denken wat er mogelijk is in het gebied. Zowel qua programma’s maar ook over hoe het gebied eruit moet komen te zien. Het gebied wordt uiteindelijk een mix van gebouwen en buitenruimtes met veel groen. De circulaire ambitie is hoog. Gebouwen moeten ook weer kunnen aangepast als dat nodig is en materiaal wordt daarbij hergebruikt.
Na de zomer gaat naast RAUM ook DePlaatsmaker aan de slag in het gebied. DePlaatsmaker verhuurt en beheert ruimtes voor de creatieve sector. De eerste partijen die neerstrijken zijn het Nieuw Utrechts Toneel (NUT), ontwerperscollectief Goede Vrijdag, de Buurtwerkkamer Leidsche Rijn en het junior adviesbureau Jonge Honden. In de komende zomerperiode wordt het gebied tijdelijk ingericht, zodat na de zomer deze organisaties hun intrek kunnen nemen.
De toekomst van de stad is het centrale thema. Nu steeds meer mensen wonen en werken in een stedelijke omgeving, wordt dit thema urgent. Hoe houden we onze steden gezond en leefbaar? Wat is de rol van technologie? Hoe worden de sociale verhoudingen in de stad van de toekomst? Van wie is de stad eigenlijk? Het thema komt terug in de programma’s en de activiteiten van de makers. Zij gaan er vanuit verschillende werkvelden mee aan de slag, zoals de kunsten, design, technologie, journalistiek, sociaal-cultureel (jongeren)werk en onderwijs. Ook bezoekers worden aangemoedigd actief een bijdrage te leveren.
Het gebied wordt in fases ontwikkeld. De gemeente investeert in de ontwikkeling van de eerste fase van het gebied. Hiervoor is een budget van 3,65 miljoen euro beschikbaar op de programmabegroting van de gemeente Utrecht.
Meer informatie over Berlijnplein en het programma voor de komende maanden is te vinden op www.berlijnpleinutrecht.nl

Cookieinstellingen