PvdA, GroenLinks en SP vinden dat kinderen van minima mee moeten kunnen op schoolreisje

Foto: utrecht.nieuws.nl

De “vrijwillige ouderbijdrage” voor schoolreisjes blijkt volgens PvdA, GroenLinks en de SP in veel gevallen helemaal niet zo vrijwillig. Vaak als ouders niet kunnen betalen, mogen de kinderen niet mee op schoolreisje. Hier wil de drie partijen zich niet bij neerleggen. Daarom stellen de drie partijen vragen hierover aan de wethouder.

Afgelopen week kwam Amsterdam in het nieuws met een volgens de drie partijen goed initiatief: de gemeente heeft een fonds opgericht om ouders bij te staan wanneer zij de “vrijwillige” ouderbijdrage niet kunnen betalen (startbedrag €20.000). Na het scannen van de Stadspas (de U-pas van Amsterdam) maakt de gemeente het geld direct over aan de school zelf. Zo kan altijd aan betaling worden voldaan.
In Utrecht is al veel goed geregeld: het U-pasbudget kan voor €75 worden benut en anders vangt Stichting Leergeld het op. In de praktijk is het U-pasbudget vaak eerder al uitgegeven omdat schoolreisjes pas aan het einde van het schooljaar worden gefactureerd en niet iedereen weet Stichting Leergeld te vinden. Het initiatief in Amsterdam biedt volgen de PvdA, GroenLinks en de SP kansen.
De fracties stellen de volgende vragen:
Kan de wethouder aangeven in hoeverre de bestaande regeling met de U-pas toereikend is? Zo niet, ziet de wethouder meerwaarde in het oprichten van een dergelijk fonds naar het Amsterdamse voorbeeld of andere alternatieven? Rondom dit onderwerp bestaat bij ouders en kinderen veel schaamte. Kan de wethouder zich er voor inzetten dat bij dergelijke regelingen de anonimiteit van ouders en kinderen zoveel mogelijk gewaarborgd wordt?
Ziet de wethouder kansen om, in navolging van Amsterdam, bindende afspraken te maken met scholen om de ouderbijdrage altijd daadwerkelijk vrijwillig te laten zijn?
In Amsterdam is een verordening aangenomen waarin (financiële) steun aan scholen ingetrokken kan worden als de vrijwillige ouderbijdrage te hoog is. Is de wethouder van mening dat dit ook in Utrecht nodig is?

Cookieinstellingen