Mitros en gemeente willen gevarieerder woningaanbod in Overvecht

Foto: mix

Woningcorporatie Mitros, gebiedsontwikkelaar BPD en de gemeente Utrecht onderzoeken de mogelijkheid om in het gebied Vader Rijndreef, Camera Obscuradreef 1-33 en de directe omgeving woningen te slopen en andere koop- en huurwoningen terug te bouwen. De sociale huurwoningen die uit Overvecht verdwijnen komen terug op andere locaties in de stad.
De samenwerkende partijen willen dit gebied in Overvecht verbeteren met duurzame (midden)huurwoningen en koopwoningen voor verschillende doelgroepen. Ook is de ambitie om het openbaar gebied groener en beter bruikbaar te maken voor bewoners en omwonenden. De 80 sociale huurwoningen die hier verdwijnen, komen terug op andere plekken in Utrecht die eigendom zijn of worden van BPD.

De drie partijen willen een mix van verschillende woningtypes in dit gebied in Overvecht. Het gezamenlijke plan past bij de woonvisie van de gemeente om typen woningen (sociale huur, vrije sector en koop) beter over de stad te verdelen en daarmee te komen tot meer gemengde wijken. 
Om de ambities te kunnen realiseren is de sloop van bestaande flats nodig. Met de vijf reguliere huurders die nog in de flats wonen is Mitros in gesprek over passende oplossingen. In dit gebied komen ongeveer 140 woningen terug. Ook de openbare ruimte verandert. Bij de inrichting willen de plannenmakers ideeën uit de buurt gebruiken.
Het terrein waarop nu nog garageboxen staan en het afgesloten tuinengebied zal volgens de plannen deel gaan uitmaken van het groengebied. Ook de squashvereniging en de ambulancepost worden bij de plannen betrokken.
De Mix Utrecht is nu een plan op hoofdlijnen. In de komende maanden gaan partijen dit verder vormgeven met inbreng van mensen uit de omgeving. Zodra er een verder uitgewerkt haalbaar plan ligt, volgt de benodigde bestemmingsplanprocedure met inspraak. De samenwerkende partijen verwachten in 2021 te kunnen starten met de sloop in Overvecht, om daar in 2022 nieuw te bouwen. 
Bewoners en andere belanghebbenden zijn persoonlijk en schriftelijk geïnformeerd over de plannen. Op 22 mei en op 11 juni zijn er bewonersavonden voor toelichting en vragen over De Mix Utrecht. Belanghebbenden kunnen zich opgeven voor een ateliergroep van bewoners die met de stedenbouwkundige samenwerkt aan de verdere ontwikkeling van de plannen. De betrokken partijen zullen de bewoners ook op andere manieren informeren en betrekken tijdens verschillende bijeenkomsten in de komende periode en via de website www.mix-utrecht.nl. 
De ambitie van de gezamenlijke partijen past in de bredere aanpak voor de wijk Overvecht. In Overvecht wordt geïnvesteerd in wonen, werk en ondernemerschap, talentontwikkeling van jongeren, gezondheid en veiligheid met het programma Samen voor Overvecht.
Utrecht is volgens de partijen een aantrekkelijke stad om te wonen, werken en verblijven en dat zorgt voor uitdagingen op de woningmarkt. Die kunnen alleen worden aangepakt door samenwerking tussen alle partijen die actief zijn op de woningmarkt, zoals ontwikkelaars, corporaties en bewonersinitiatieven. Daarom werken partijen samen aan het Stadsakkoord Wonen. Daarin komen afspraken te staan die bijdragen aan een evenwichtigere woningmarkt met betaalbare woningen voor iedereen. Het streven naar gemengde wijken met een gevarieerder woningaanbod is ook een belangrijk onderdeel van het stadsakkoord. De Mix Utrecht is hier een concreet voorbeeld van.

Cookieinstellingen